Nigdy nie wkładaj tych produktów do lodówki. Szybciej się zepsują
Większość produktów zachowuje świeżość na dłużej, jeśli przechowujemy je w lodówce. Jednak niektóre nie lubią niskiej temperatury. Jakich produktów zatem lepiej nie trzymać w lodówce?
Niska temperatura w lodówce może wpływać niekorzystnie na składniki odżywcze zawarte w niektórych produktach. W związku z tym należy je przechowywać w temperaturze pokojowej. Jakie to produkty?
Zimne powietrze sprawia, że zostaje przerwany proces dojrzewania promotorów. Przez to ich miąższ staje się mniej apetyczny, a smak i aromat mniej intensywne. Najlepiej zatem trzymać pomidory na kuchennym blacie, np. w misce na owoce.
Jeśli nie zapewnimy bazylii odpowiednio wysokiej temperatury, to jej liście szybko zwiędną. Co więcej, gdy przebywa w lodówce, łatwo wchłania zapachy innych produktów spożywczych. Zamiast tego, bazylię w doniczce warto postawić na parapecie i podlewać jak inne rośliny.
Cebula, podobnie jak ziemniaki, zupełnie nie potrzebuje zimnej temperatury. Można przechowywać ją w ciemnym i suchym miejscu, np. szafce czy spiżarni.
Przechowywanie czosnku w lodówce może pozbawić go właściwości, z których korzystamy zarówno w gotowaniu jak i zapobiegając chorobom. Poza tym może też szybciej wysychać. Lepiej trzymać czosnek w pojemniku czy słoiku.
W sklepowych lodówkach nie znajdziemy jajek. Znajdują się one na zwykłych półkach. Możemy jednak włożyć je do lodówki w domu, aby przedłużyć ich świeżość - ale nie tam, gdzie przewidują to producenci, czyli w drzwiach. Przez zmiany temperatur mogą się one bowiem zepsuć jeszcze szybciej.
Zobacz więcej:
Najlepsza cicha lodówka – przegląd modeli
Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę?