Nugat z pistacjami
Aktualizacja
Nugat z pistacjami jest zdrowy i znany na całym świecie. Nieco zapomniany deser z dzieciństwa, jest prostszy, niż mogło ci się wydawać. Nugat z pistacjami wystarczy wlać na blachę i kroić po zastygnięciu.
Nugat z pistacjami - przygotowanie
Pistacje i migdały upraż na patelni.
Połącz miód z cukrem. Zalej wodą w rondlu z grubszym dnem, zagotuj.
Białka ubij z solą i cukrem (wsyp po łyżeczce) na sztywno.
Gdy syrop będzie gęsty, połącz go z białkiem i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę przełóż do rondla, połącz z bakaliami i podgrzewaj systematycznie mieszając, aż odparuje wodę.
Rozsmaruj nugat na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie w blok, krój na kwadraty.
Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:
Zobacz także: