Nugat z pistacjami
Nugat z pistacjami jest zdrowy i znany na całym świecie. Nieco zapomniany deser z dzieciństwa, jest prostszy, niż mogło ci się wydawać. Nugat z pistacjami wystarczy wlać na blachę i kroić po zastygnięciu.

Składniki
- 100 gram łuskanych pistacji bez soli
- 50 gram migdałów
- pół szklanki wody
- pół szklanki miodu
- dwie szklanki cukru
- białko kurze z dwóch jaj
- sól
Nugat z pistacjami - przygotowanie
Pistacje i migdały upraż na patelni.Połącz miód z cukrem. Zalej wodą w rondlu z grubszym dnem, zagotuj.Białka ubij z solą i cukrem (wsyp po łyżeczce) na sztywno. Gdy syrop będzie gęsty, połącz go z białkiem i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Masę przełóż do rondla, połącz z bakaliami i podgrzewaj systematycznie mieszając, aż odparuje wodę. Rozsmaruj nugat na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie w blok, krój na kwadraty.Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:
Zobacz także: