Nugat z pistacjami

Aktualizacja

Nugat z pistacjami jest zdrowy i znany na całym świecie. Nieco zapomniany deser z dzieciństwa, jest prostszy, niż mogło ci się wydawać. Nugat z pistacjami wystarczy wlać na blachę i kroić po zastygnięciu.

Nugat z pistacjami to pyszna słodycz
Nugat z pistacjami to pyszna słodycz123RF/PICSEL

Nugat z pistacjami - przygotowanie

Pistacje i migdały upraż na patelni.

Połącz miód z cukrem. Zalej wodą w rondlu z grubszym dnem, zagotuj.

Białka ubij z solą i cukrem (wsyp po łyżeczce) na sztywno. 

Gdy syrop będzie gęsty, połącz go z białkiem i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. 

Masę przełóż do rondla, połącz z bakaliami i podgrzewaj systematycznie mieszając, aż odparuje wodę. 

Rozsmaruj nugat na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie w blok, krój na kwadraty.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Pomidorówka dla dzieciakaPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas