Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku
Pełna smaku i aromatycznych przypraw zupa chrzanowa z przepisu Magdy Gessler to ciekawa alternatywa dla żurku oraz barszczu białego. Z powodzeniem odnajdzie się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także w ciągu całego roku. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które z powodzeniem znajdziemy w kuchennych szafkach lub na sklepowych półkach. Sprawdź, jak szybko przygotować ją w domu.
Jakiego chrzanu użyć do dania?
W trakcie robienia zakupów przed gotowaniem zupy chrzanowej stajemy przed trudną decyzją. Wiąże się ona z wyborem chrzanu świeżego lub w słoiczku. Nie ma jednej zasady, wskazującej na prawidłowy składnik. Sięgając do tradycji, lepiej postawić na korzeń, chcąc ułatwić sobie gotowanie - kupmy produkt w słoiczku. Przyglądając się bliżej tradycjom wielkanocnych potraw, szybko zauważymy, że korzeń chrzanu odgrywa w niej istotną rolę. Symbolizuje bowiem siłę fizyczną oraz ogólną krzepę. W pierwszej chwili może wydawać się to przesadzone, ale badania naukowe dowiodły, że prócz wyrazistego smaku, chrzan ma liczne właściwości zdrowotne.
Roślinę uważa się za jedno z głównych źródeł witaminy C, licznych witamin z grupy B oraz flawonoidów i kwasu foliowego. Jedzenie go na surowo oraz w formie dodatku do licznych dań, w tym sycącej i rozgrzewającej zupy chrzanowej, realnie wpływa na podniesienie naturalnej odporności organizmu. Co ciekawe, we Francji chrzan został oficjalnie zarejestrowany zarówno jako lek, jak i suplement diety, stosowany w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów oraz pomagający utrzymać prawidłową wagę.
Zupa chrzanowa - składniki
Aromatyczna i sycąca zupa chrzanowa z przepisu Magdy Gessler to doskonały wybór na jedno z pierwszych dań podawanych podczas spotkania przy wielkanocnym stole. Danie sprawdzi się także przez cały tok, kiedy potrzebujemy rozgrzać się od środka. Jej kremowa konsystencja i niezwykły aromat sprawiają, że wszystkim domownikom cieknie ślinka.
Składniki:
- 1 duży pęczek włoszczyzny (bez dodatku kapusty)
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 słoiczki chrzanu
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml śmietany 22%
- 4 cienkie kromki chleba razowego
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- cukier według uznania
Gotowanie krok po kroku
- Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka i zalewamy zimną oraz przefiltrowaną wodą.
- Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy warzywa zdążyły już zmięknąć. Kiedy tak się stanie, wyławiamy liście i ziele.
- Gotowy wywar wraz z warzywami blendujemy na gładką masę. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i ponownie miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i zdejmujemy garnek z palnika.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Smażymy do momentu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
- Zupę chrzanową podajemy na gorąco, obficie posypaną przygotowanymi grzankami. Opcjonalnie można dodać do niej podsmażony boczek i jajko ugotowane na twardo, a całość posypać świeżo startym korzeniem chrzanu. Smacznego!
Sprawdź również: