Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku

Kulinarny przebój Wielkanocy - kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler
Kulinarny przebój Wielkanocy - kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler123RF/PICSEL/VIPHOTOEast News

Jakiego chrzanu użyć do dania?

Zobacz również:

    Zupa chrzanowa - składniki

    Chrzan to podstawa udanej zupy z przepisu Magdy Gessler
    Chrzan to podstawa udanej zupy z przepisu Magdy Gessler123RF/PICSEL
    • 1 duży pęczek włoszczyzny (bez dodatku kapusty)
    • 4-5 dużych ziemniaków
    • 2 słoiczki chrzanu
    • 2 liście laurowe
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 250 ml śmietany 22%
    • 4 cienkie kromki chleba razowego
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta soli i pieprzu
    • cukier według uznania

    Gotowanie krok po kroku

    1. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka i zalewamy zimną oraz przefiltrowaną wodą.
    2. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy warzywa zdążyły już zmięknąć. Kiedy tak się stanie, wyławiamy liście i ziele.
    3. Gotowy wywar wraz z warzywami blendujemy na gładką masę. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i ponownie miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i zdejmujemy garnek z palnika.
    4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Smażymy do momentu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
    5. Zupę chrzanową podajemy na gorąco, obficie posypaną przygotowanymi grzankami. Opcjonalnie można dodać do niej podsmażony boczek i jajko ugotowane na twardo, a całość posypać świeżo startym korzeniem chrzanu. Smacznego!
    Doskonała zupa krem z zielonych warzywInteria Kulinaria