Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami: Sycące śniadanie lub ekspresowa kolacja
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Mówi się, że w prostocie tkwi siła. Potwierdzeniem tych słów jest banalna w przygotowaniu, ekspresowa i niezwykle pyszna pasta jajeczna. Główny składnik uzupełniony suszonymi pomidorami i świeżo siekanymi ziołami przywodzi na myśl leniwe wakacyjne poranki. Jak przygotować ją w domu? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Jak ugotować i przechowywać jajka na twardo?
Idealnie przygotowane jajka w wydaniu na twardo do prawdziwy przysmak porannych śniadań, a także pomysł na przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą w plener. Składnik sprawdzi się pokrojony na plastry i dodany do kanapek, a także jedzony samodzielnie z odrobiną soli i pieprzu. Zanim jednak będziemy zajadać się rarytasem, należy odpowiednio go ugotować.
Zaczynamy od wybrania jajka, na którego skorupce nie widać nawet najmniejszego pęknięcia. Każda najdrobniejsza szczelina sprawi, że środek wypłynie. W następnym kroku do garnka lub niewielkiego rondelka nalewamy zimnej wody, doprawiamy sporą ilością soli i za pomocą łyżki umieszczamy jajko w środku. Naczynie stawiamy na średnim ogniu, a kiedy woda zacznie wrzeć, ustawiamy czas na ok. 8-10 minut. Po upływie ostatniej minuty ściągamy garnek z palnika, wylewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. W ten sposób powstrzymamy proces gotowania i ułatwimy sobie późniejsze obieranie.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - co kupić?
Ekspresowe i bardzo pożywne smarowidło, które stanowi doskonałą alternatywę dla powtarzanych codziennie śniadań. Gotowa pasta najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by obficie posmarować nią ciepłe i chrupiące grzanki.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 średniej wielkości suszone pomidory z zalewy
- szczypta soli, pieprzu i kurkumy
- posiekany szczypiorek lub listki bazylii
Ekspresowe przygotowanie domowego smarowidła
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Jajka obieramy, siekamy w drobną kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy jogurt, majonez, musztardę oraz suszone pomidory.
- Całość rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Gotową pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy dla podbicia koloru.
- Smarowidło podajemy na świeżym pieczywie, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!
Sprawdź również: