Reklama

Reklama

Octowe frytki po brytyjsku

Anglicy często jedzą je właśnie w taki sposób. Są niezwykle chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Niecodzienny dla nas dodatek sprawia, że smakują jednak zupełnie inaczej. Naprawdę warto spróbować.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4-5 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 3 litry wody
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Do garnka wlej wodę, ocet spirytusowy i dopraw solą. Zalewę podgrzewaj na średnim ogniu i wrzuć do niej surowe frytki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 15-20 minut. Nie powinny być jednak zbyt miękkie.

Odcedź, przesyp na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Po około 15 minutach przełóż do garnka z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Ponownie przełóż na ręcznik.

Na talerzu dopraw frytki jeszcze kilkoma kroplami octu i szczyptą soli.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***
Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: frytki | dania z ziemniaków | proste przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje