Od lat mam patent na uniknięcie kolejek w mięsnym. Przed świętami sięgam po szynkowar

Jak prawidłowo zrobić szynkę w szynkowarze?
Jak prawidłowo zrobić szynkę w szynkowarze?123RF/PICSEL

Co to jest szynkowar i do czego służy?

Zobacz również:

    Smakowity schab na kanapki z szynkowaru

    • 700 g schabu,
    • 200 g wody,
    • 2 liście laurowe,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka cukru pudru,
    • 2 łyżeczki soli peklowanej,
    • 2 łyżeczki żelatyny.
    Jak przygotować domową szynkę w szynkowarze?
    Jak przygotować domową szynkę w szynkowarze?123RF/PICSEL
    1. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zabezpieczamy pokrywką i gotujemy 15-20 minut.
    2. W osobnej miseczce łączymy ze sobą słodką paprykę, cukier puder, sól peklowaną oraz żelatynę. Jednym ruchem wrzucamy do gorącej zalewy.
    3. Po rozpuszczeniu żelatyny w zalewie odstawiamy całość do wystudzenia. W kolejnym kroku do szynkowaru wkładamy worek odporny na temperaturę.
    4. Na wierzch wylewamy odrobinę zalewy, wykładamy oczyszczone i umyte mięso w jednym kawałku, zalewamy resztą mieszanki i zawiązujemy woreczek.
    5. Po zamknięciu szynkowaru wstawiamy go wraz z zawartością do lodówki na minimum dwie pełne doby.
    6. Kiedy upłynie wyznaczony czas, wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 80 st. C i parzymy przez 2 godziny.
    7. Na koniec wyjmujemy szynkowar z wody, studzimy i chowamy na noc do lodówki. W ten sposób na śniadanie możemy już podać domową wędlinę.

    Domowy boczek peklowany - najlepszy z szynkowaru

    • 900 g surowego boczku bez kości,
    • 2 l wody,
    • ½ szklanki soli,
    • 1 łyżka soli peklowanej,
    • 5 liści laurowych,
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego.
    1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól zwykłą i peklowaną, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka czarnego pieprzu.
    2. Marynatę podgrzewamy aż do rozpuszczenia się soli, a następnie studzimy i zalewamy nią mięso. Tak przygotowany składnik wkładamy do lodówki na minimum 2-3 dni.
    3. Po tym czasie boczek wyjmujemy z zalewy, ciasno rolujemy, wkładamy do specjalnego woreczka i umieszczamy w szynkowarze.
    4. Zamknięty szynkowar umieszczamy w wodzie o temperaturze 90 st. C i parzymy przez 90 minut. W kolejnym kroku przekładamy do zimnej wody, a następnie chowamy do lodówki.

    Przepis z szynkowaru: aromatyczna wędlina wieprzowa

    • 1 kg szynki wieprzowej,
    • 250 ml wody,
    • 2-3 łyżeczki soli peklowanej,
    • 1-2 liście laurowe,
    • 1 łyżeczka kolendry,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • 1-2 ząbki czosnku.
    1. Zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym. W kolejnym kroku do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, kolendrę oraz majeranek.
    2. Składniki w rondelku przez chwilę podgrzewamy, a następnie ściągamy z palnika i odstawiamy na bok do wystudzenia.
    3. Kiedy wywar się wychłodzi, dorzucamy do niego sól peklowaną i posiekany czosnek. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się soli.
    4. Do roztworu wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przekładamy składnik do szynkowaru.
    5. Szynkowar umieszczamy w garnku z wodą - jej poziom powinien przykrywać ok. ¾ wysokości. Podgrzewamy zawartość naczynia do uzyskania 75-80 st. C i parzymy przez 2 godziny.
    6. Po upływie wyznaczonego czasu przechodzimy do studzenia nagrzanego szynkowaru, a następnie wkładamy go do lodówki, najlepiej na całą noc.
    7. Następnego dnia domowa szynka wieprzowa nadaje się już do krojenia na kanapki. Smacznego!