Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut"

Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje"  zdradziła przepis na wędlinę ze słoika
Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" zdradziła przepis na wędlinę ze słoika archiwum prywatne

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić domową wędlinę w słoiku

Zobacz również:

Wędlina ze słoika - przepis Ewy Wachowicz

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Wędlina ze słoika - przygotowanie krok po kroku 

Zobacz również:

    1. Łopatkę wieprzową i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach)
    2. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
    3. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
    4. Dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików. Ubij.
    5. Między mięsem a wieczkiem zostaw 2-3 cm pustej przestrzeni
    6. Brzegi słoików odtłuść ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełóż do garnka. 
    7. Wlej wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryj i doprowadzić do wrzenia
    8. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin