Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut"

Jak zrobić domową wędlinę? Można skorzystać z podpowiedzi Ewy Wachowicz. Znana restauratorka zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" przepis na domową wędlinę zamkniętą właśnie w słoiku. - Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała. To idealna propozycja na biwak i nie tylko. Sprawdźcie przepis!

Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje"  zdradziła przepis na wędlinę ze słoika
Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" zdradziła przepis na wędlinę ze słoika archiwum prywatne

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić domową wędlinę w słoiku

- Po ugotowaniu taka wędlina czy kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni, a po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała Ewa Wachowicz.

W programie "Ewa Gotuje" zdradziła także, że takie słoiki przygotowywano w jej rodzinnym domu. - Zawsze wolałam takie mięso ze słoika niż kiełbasę. Do tego koniecznie kiszony ogórek. Doskonałe, nie tylko na biwak.

Wędlina ze słoika - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Wędlina ze słoika - przygotowanie krok po kroku

  1. Łopatkę wieprzową i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach)
  2. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
  4. Dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików. Ubij.
  5. Między mięsem a wieczkiem zostaw 2-3 cm pustej przestrzeni
  6. Brzegi słoików odtłuść ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełóż do garnka. 
  7. Wlej wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryj i doprowadzić do wrzenia
  8. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas