Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut"

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
405
Udostępnij

Jak zrobić domową wędlinę? Można skorzystać z podpowiedzi Ewy Wachowicz. Znana restauratorka zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" przepis na domową wędlinę zamkniętą właśnie w słoiku. - Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała. To idealna propozycja na biwak i nie tylko. Sprawdźcie przepis!

Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje"  zdradziła przepis na wędlinę ze słoika
Ewa Wachowicz w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" zdradziła przepis na wędlinę ze słoika archiwum prywatne

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić domową wędlinę w słoiku

- Po ugotowaniu taka wędlina czy kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni, a po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała Ewa Wachowicz.

W programie "Ewa Gotuje" zdradziła także, że takie słoiki przygotowywano w jej rodzinnym domu. - Zawsze wolałam takie mięso ze słoika niż kiełbasę. Do tego koniecznie kiszony ogórek. Doskonałe, nie tylko na biwak.

Wędlina ze słoika - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Wędlina ze słoika - przygotowanie krok po kroku

  1. Łopatkę wieprzową i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach)
  2. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
  4. Dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików. Ubij.
  5. Między mięsem a wieczkiem zostaw 2-3 cm pustej przestrzeni
  6. Brzegi słoików odtłuść ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełóż do garnka. 
  7. Wlej wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryj i doprowadzić do wrzenia
  8. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin
INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
261
Super
relevant
53
Hahaha
haha
36
Szok
shock
29
Smutny
sad
14
Zły
angry
12
Lubię to
like
Super
relevant
405
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na