Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut"
Jak zrobić domową wędlinę? Można skorzystać z podpowiedzi Ewy Wachowicz. Znana restauratorka zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" przepis na domową wędlinę zamkniętą właśnie w słoiku. - Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała. To idealna propozycja na biwak i nie tylko. Sprawdźcie przepis!
Spis treści:
Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić domową wędlinę w słoiku
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Po ugotowaniu taka wędlina czy kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni, a po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała Ewa Wachowicz.
W programie "Ewa Gotuje" zdradziła także, że takie słoiki przygotowywano w jej rodzinnym domu. - Zawsze wolałam takie mięso ze słoika niż kiełbasę. Do tego koniecznie kiszony ogórek. Doskonałe, nie tylko na biwak.
Wędlina ze słoika - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg boczku surowego
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Wędlina ze słoika - przygotowanie krok po kroku
- Łopatkę wieprzową i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach)
- Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
- Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
- Dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików. Ubij.
- Między mięsem a wieczkiem zostaw 2-3 cm pustej przestrzeni
- Brzegi słoików odtłuść ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełóż do garnka.
- Wlej wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryj i doprowadzić do wrzenia
- Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin