Od razu zrób dwie porcje. Nawet niejadek zje taki przesłodki wypiek
Łatwy i szybki przepis na deser od Ewy Wachowicz, czyli gruszki w cieście francuskim. Przygotowujemy je, dosłownie w kilka chwil i nie potrzebujemy do tego szczególnych umiejętności. Deser ten zadowoli każdego fana lekkich i słodkich przekąsek, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić od razu podwójną porcję.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na cieście francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 4 twarde gruszki
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła

Gruszki w cieście francuskim: sposób przygotowania
- Ciasto rozwinąć na desce i podzielić na 12 trapezów.
- Umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Gruszki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki.
- Naciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca.
- Ułożyć na cieście i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 15-20 minut w temp. 210 st. C.
- Wystudzić i udekorować czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej.
Spróbuj także:
