Odgrzewasz te produkty na drugi dzień? Kłopoty z żołądkiem gwarantowane

Sprawdź, których potraw lepiej nie odgrzewać kolejnego dnia
Sprawdź, których potraw lepiej nie odgrzewać kolejnego dnia123RF/PICSEL
  • Podgrzewanie wstępnie przetworzonego mięsa w mikrofalówce lub w zbyt niskiej temperaturze prowadzi do utleniania się cholesterolu, a to w efekcie wywołuje problemy z sercem.
  • Dietetycy i eksperci ostrzegają przed zbyt częstym podgrzewaniem oraz odgrzewaniem świeżych grzybów. Nie ma jednak przeciwwskazań odnoszących się do wcześniej mrożonych, suszonych lub konserwowanych okazów.
  • Bakterie Bacillus cereus rozwijające się na ugotowanym dzień wcześniej ryżu powodują, że staje się on niezdatny do jedzenia. Nawet bardzo wysoka temperatura nie będzie w stanie się ich pozbyć.

Dania z kurczaka

Zobacz również:

    Ugotowane ziemniaki

    Zjedzenie niewłaściwie przechowywanych ugotowanych ziemniaków może wywołać problemy z żołądkiem
    Zjedzenie niewłaściwie przechowywanych ugotowanych ziemniaków może wywołać problemy z żołądkiem123RF/PICSEL

    Ryż

    Ciężkostrawne grzyby

    Lepiej zrezygnować z odgrzewania grzybów na drugi dzień
    Lepiej zrezygnować z odgrzewania grzybów na drugi dzień123RF/PICSEL
    Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godzinyInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?