Trudno o bardziej kremowy specjał. Dlaczego warto jeść burratę?

Burrata - co to za ser? Poznaj ją od kuchni
Burrata - co to za ser? Poznaj ją od kuchni123RF/PICSEL
  • Ser burrata coraz częściej znaleźć można na półkach marketów. To doskonały pretekst, by skosztować włoskiego przysmaku.
  • Nadaje się do jedzenia na gorąco i na zimno. Nie tylko fantastycznie smakuje, ale skrywa też cenne dla zdrowia substancje odżywcze.

Burrata: Co to takiego?

Burrata pierwszorzędnie wzbogaci twoje menu
Burrata pierwszorzędnie wzbogaci twoje menu123RF/PICSEL

Rarytas, który powstał przez przypadek

Zobacz również:

    Jakie właściwości odżywcze ma burrata?

    • Ser jest znakomitym źródłem pełnowartościowych i łatwostrawnych białek. To podstawowy budulec ludzkiego organizmu, zwłaszcza tkanek i kości. Warto uwzględniać go w diecie seniorów, a także po urazach.
    • Białka są niezbędne również dla sprawnego funkcjonowania procesów metabolicznych zachodzących w ciele.
    • Burrata stanowi skarbnicę wapnia, który jest potrzebny zarówno dla mocnych kości, jak i zębów. To składnik niezbędny dla utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi. Jego niedobory niejednokrotnie objawiają się częstymi krwotokami z nosa, zaburzeniami rytmu serca, bólem mięśni i stawów, a także drętwieniem kończyn.
    • Jak w przypadku większości produktów nabiałowych, burrata dostarcza witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz odpornościowy. Bez nich niemożliwe byłoby prawidłowe przeprowadzanie procesów przemiany materii. Obecność tych substancji jest kluczowa w profilaktyce choroby Alzheimera.

    Ile kalorii ma burrata?

    Zafunduj sobie kulinarną podróż do Włoch z serem burrata
    Zafunduj sobie kulinarną podróż do Włoch z serem burrata123RF/PICSEL

    Jak jeść burratę?