Odruchowo dodajemy ją do kanapek i mięs. Nie zdajemy sobie sprawy z jej działania
Zapas musztardy musi być obecny w lodówce każdego miłośnika grillowanych i pieczonych mięs. Jednak ten wyrazisty sos świetnie dodaje temperamentu sałatkom czy nijakim kanapkom. Czasem jedna łyżeczka wystarczy, by w nudnych posiłkach odnaleźć znacznie ciekawsze nuty. Jednak czy musztarda jest zdrowa? Jak wpływa na organizm poza tym, że cieszy kubki smakowe? O jej właściwościach niejeden smakosz nie ma pojęcia.
Spis treści:
Co w sosie piszczy, czyli skład musztardy
Z potencjału gorczycy korzystano już w starożytności, a specjałem, który formą najbardziej przypominał współczesne musztardy, chętnie raczono się w starożytnym Rzymie. Nic dziwnego, że na przestrzeni tylu lat receptury ulegały zmianom. Współcześnie zresztą też wyróżniamy jej liczne gatunki, które wytwarzane są przy użyciu różnych odmian gorczycy, przypraw i innych dodatków. Proporcje, według których są łączone, też nie zawsze wyglądają tak samo.
Jednak podstawowy skład musztardy zawiera podobne produkty. Nie może w nim zabraknąć:
- ziaren gorczycy,
- octu (spirytusowego, winnego lub jabłkowego),
- wody,
- soli,
- cukru,
- przypraw,
- barwnika (w najbardziej naturalnym wariancie kolor musztardy wynika z włączenia do receptury kurkuminy).
Sprawdź też: Która mąka jest najzdrowsza?
Właściwości musztardy
Odpowiedzi na pytanie, czy musztarda jest zdrowa, nie da się zacząć inaczej, niż od wymienienia dobroczynnych składników, które obecne są w jej składzie. Gorczyca, będąca podstawą popularnego sosu, już przed wiekami znana była ze swoich leczniczych właściwości.
Ziarna gorczycy są źródłem witaminy E, która nazywana jest także "witaminą młodości". Nie chodzi wyłącznie o antystarzeniowe działanie widoczne na zewnątrz na podstawie kondycji skóry. Jest ona niezbędna także dla ochrony organizmu przed miażdżycą i dbania o dobrą kondycję serca. Zdrowie naszego najważniejszego mięśnia to podstawa "czucia się młodo", niezależnie od metryki.
Musztarda to również źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które dodatkowo zmniejszają ryzyko zawału serca i regulują poziom cholesterolu. Dbają również o pracę mózgu, a ich regularne przyjmowanie pozwala zachować jasność myślenia i sprawne procesy pamięciowe na długie lata. W produkcie z gorczycy znajdziemy również magnez, selen i mangan.
Czy od musztardy się tyje?
Dodawanie do posiłków gęstych sosów wielu osobom wydaje się grzechem ciężkim (dosłownie i w przenośni) pod kątem dietetycznym. Nie jest to bardzo dalekie od prawdy, ponieważ gęste dodatki bazujące na majonezie lub śmietanie nie przyczyniają się do wymodelowania zgrabnej sylwetki. Na szczęście musztarda nie zalicza się do tuczącego grona.
Ile kalorii ma musztarda? Wszystko zależy od konkretnego rodzaju. Bardziej kaloryczne będą produkty z dodatkiem miodu czy syropu klonowego. Można jednak przyjąć, że łyżka stołowa musztardy ma 15 kalorii. Biorąc pod uwagę, że nie jest ona bazą posiłków, a tylko charakternym dodatkiem, z całą pewnością nie będzie uczestniczyć w budowaniu oponki na brzuchu.
Co więcej, w musztardzie nie brakuje błonnika. Pomaga zwalczać zaparcia, a jej lekko przeczyszczające działanie może się okazać zbawienne dla osób, które mają problemy z regularnymi wypróżnieniami. Już niewielka porcja musztardy pomoże nam zrobić porządek w jelitach.
Dobra musztarda, czyli jaka?
Jak w przypadku wszystkich produktów dostępnych w sklepach — im krótszy i prostszy skład, tym lepiej. Podstawowy skład musztardy sprawia, że ma ona właściwości konserwujące, więc nie wymaga dodatku licznych chemicznych substancji, które miałyby przedłużać jej świeżość. Czytanie etykiet i szybka analiza składu żywności podczas zakupów każdemu powinny wejść w krew.
Polecamy: