Omlet puszysty jak chmurka. Rozpływa się w ustach

Przepis na omlet każdy amator gotowania powinien mieć pod ręką
Przepis na omlet każdy amator gotowania powinien mieć pod ręką

Omlet na słono i na słodko

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić puszysty omlet? Nie zdawaj się na przypadek

  • 3 jajka rozbij i ostrożnie oddziel białka od żółtek.
  • Ubij białka ze szczyptą soli — powinna powstać sztywna piana.
  • Gdy tak się stanie, partiami dodawaj 3 łyżki mąki pszennej. Jeśli przygotowujesz omlet na słodko, wsyp również 2 łyżeczki cukru.
  • Ostatnim składnikiem jest proszek do pieczenia. Nie każdy szef kuchni uwzględnia go w recepturze, ale połączenie go z białkową pianą daje efekt omletu puszystego jak chmurka. Na podaną przez nas ilość składników wystarczy ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Wyłącz mikser i dodaj żółtka. Wszystkie składniki wymieszaj dużą łyżką.
  • Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię. Jak długo smażyć omlet? Pierwszą stronę smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Przewróć na drugą i smaż krócej — przez około 2 minuty.
Omlet to pomysł na szybki posiłek
Omlet to pomysł na szybki posiłek123RF/PICSEL

Jajka to podstawa

Takie śniadanie lub lunch doda energii
Takie śniadanie lub lunch doda energii123RF/PICSEL