Opóźnia starzenie, wzmacnia wątrobę. Działanie gałki muszkatołowej

Wyspy Korzenne, czyli indonezyjski archipelag Moluki, to ojczyzna muszkatołowca korzennego - zimozielonej rośliny, z której pozyskuje się gałkę muszkatołową. Jej charakterystyczny smak znamy przede wszystkim z zimowych grzańców oraz mieszanek przypraw do piernika. Nie tylko posmak i aromat sprawiły, że zyskała wielu zwolenników. Medycyna naturalna docenia ją przede wszystkim za liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź, jak gałka muszkatołowa wpływa na organizm.

Gałka muszkatołowa zaliczana jest do przypraw korzennych
Gałka muszkatołowa zaliczana jest do przypraw korzennych123RF/PICSEL

  • Włączenie sproszkowanych nasion muszkatołowca korzennego do diety korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Przyspiesza także metabolizm węglowodanów.
  • Nasze babcie i prababcie stosowały rozkruszoną gałkę muszkatołową na ból zęba. Wystarczyło przez kilka minut potrzymać ją w ustach, by zapomnieć o dolegliwościach bólowych.
  • Gałka muszkatołowa wykazuje działanie zmniejszające lepkość krwi. Regularnie stosowana niweluje ryzyko powstania zmian miażdżycowych.

Bogaty skład gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa nie tylko podbija smak przygotowywanych potraw, ale także ma realny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Stoją za tym liczne składniki odżywcze, a także witaminy i minerały. W przyprawie pozyskiwanej z nasion muszkatołowca korzennego znajdziemy m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • miedź,
  • magnez,
  • mangan.

Przyprawa w ok. 50% składa się z substancji oleistych. Pierwszą z nich jest olejek eteryczny, który stanowi od 5 do 15% całej gałki muszkatołowej. Choć występuje w niewielkiej ilości, znajdziemy w nim liczne komponenty, chętnie wykorzystywane przez branżę kosmetyczną oraz farmaceutyczną. Znajdziemy w nim także mirycystynę, składnik odpowiadający za psychoaktywne działanie gałki.

Masło muszkatołowe, czyli tzw. olej nielotny stanowi mniej więcej od 24 do 40% gałki muszkatołowej. Zawiera niewiele komponentów, przez co rzadziej wykorzystuje się go w celach leczniczych oraz przemysłowych. W nasionach muszkatołowca znajdziemy sporo błonnika pokarmowego, który reguluje wypróżnianie. Wykazuje także działanie dietetyczne - nie dostarcza organizmowi kalorii, ale zapewnia uczucie sytości na dłużej. Tym samym rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski.

Właściwości lecznicze

Spożywanie gałki muszkatołowej reguluje trawienie
Spożywanie gałki muszkatołowej reguluje trawienie123RF/PICSEL

Wprowadzenie gałki muszkatołowej do diety powinny rozważyć przede wszystkim osoby zmagające się z problemami układu trawiennego. Przyprawa skutecznie stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, co pozwoli uniknąć uczucia przejedzenia, a także skutecznie zredukuje wstydliwe i nieprzyjemne wzdęcia.

Znajdujący się w przyprawie eugenol, czyli organiczny związek chemiczny, zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, a dodatkowo przeciwdziała uszkodzeniu błony śluzowej przewodu pokarmowego. Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne wykazało, że nasiona muszkatołowca korzennego pomagają w leczeniu chorób wątroby i redukują stężenie złego cholesterolu we krwi.

Obecność olejków eterycznych w gałce muszkatołowej pomaga uporać się z bólem, obrzękami stawów oraz objawami allodyni, czyli reakcją organizmu na bodźce fizjologiczne, które nie powinny wywoływać takiego odczucia. Medycyna ajurwedyjska wskazuje na pozytywne działanie przyprawy w kontekście zdrowia psychicznego. Badania wykazały, że już niewielka jej ilość zwiększa poziom serotoniny, dopaminy oraz noradrenaliny, a tym samym pomaga się zrelaksować oraz ułatwia zasypianie.

Domowy patent na bezsenność i trawienie

Problemy z zasypianiem oraz kiepska jakość snu odbijają się na funkcjonowaniu następnego dnia. Jedną z popularniejszych i chętnie stosowanych przez mamy i babcie metod walki z bezsennością jest dodanie odrobiny świeżo startej gałki muszkatołowej do ciepłego mleka. Wystarczy wypić kubek takiej mieszanki bezpośrednio przed snem, by szybko zauważyć poprawę. Dotychczasowe badania wykazały, że tarte nasiona muszkatołowca realnie wpływają na długość oraz jakość snu.

Niestrawność, wzdęcia oraz biegunki często są nieprzyjemnymi konsekwencjami niewłaściwe dobranej diety. Medycyna naturalna wykorzystuje gałkę muszkatołową jako środek na problemy gastryczne. Ma ona działanie wiatropędne oraz przeciwbiegunkowe, a dodatkowo poprawia apetyt. By wzmocnić jej działanie, możemy wzbogacić ją świeżym lub suszonym imbirem oraz zimną wodą.

Kulinarne zastosowania przyprawy

Sproszkowana gałka muszkatołowa wzbogaci smak wielu dań
Sproszkowana gałka muszkatołowa wzbogaci smak wielu dań123RF/PICSEL

Tarta gałka muszkatołowa na stałe wpisała się w książki kucharskie wielu regionów. Chętnie dodaje się ją do potraw na bazie mięsa, m.in. pieczeni, kiełbas, szynek, pasztetów, a także do przyprawiania owoców morza. Podbija smak wielu warzyw oraz chętnie zjadanej jajecznicy.

W okresie zimowym wykorzystuje się ją do przygotowania grzańca, a także jako korzenną przyprawę do tradycyjnego piernika. Jest również jednym z głównych składników masali, czyli orientalnej mieszanki, którą doprawia się dania orientalne.

Gałka muszkatołowa w branży kosmetycznej

Przyprawa wykazuje korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także wygląd skóry. Choć swoje główne zastosowanie znalazła w kulinariach, ziołolecznictwie oraz medycynie naturalnej, coraz chętniej sięga po nią także przemysł kosmetyczny. Liczne badania udowodniły, że ma ona pozytywny wpływ na leczenie wielu chorób skóry.

Macelignan, czyli zawarty w gałce muszkatołowej związek, przyczynia się do zahamowania procesów starzeniowych zachodzących w skórze. Najczęściej są one spowodowane ekspozycją na szkodliwe promienie UV. W celu poprawy kondycji i wyglądu ciała, dobrze jest sięgnąć po olejek eteryczny pozyskiwany z nasion muszkatołowca korzennego.

Branża kosmetyczna ceni gałkę muszkatołową także za charakterystyczny zapach. Ekstrakt z nasion rośliny znajdziemy w składzie wielu kosmetyków, a także perfum oraz past do zębów. Doskonale współgra z nutami goździków oraz mięty pieprzowej.

Nietypowe przyprawy do herbaty. Ciekawy smak i zaskakujące działanieInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas