Opóźnia starzenie, wzmacnia wątrobę. Działanie gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zaliczana jest do przypraw korzennych
Gałka muszkatołowa zaliczana jest do przypraw korzennych123RF/PICSEL
  • Włączenie sproszkowanych nasion muszkatołowca korzennego do diety korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Przyspiesza także metabolizm węglowodanów.
  • Nasze babcie i prababcie stosowały rozkruszoną gałkę muszkatołową na ból zęba. Wystarczyło przez kilka minut potrzymać ją w ustach, by zapomnieć o dolegliwościach bólowych.
  • Gałka muszkatołowa wykazuje działanie zmniejszające lepkość krwi. Regularnie stosowana niweluje ryzyko powstania zmian miażdżycowych.

Bogaty skład gałki muszkatołowej

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • miedź,
  • magnez,
  • mangan.

Zobacz również:

    Właściwości lecznicze

    Spożywanie gałki muszkatołowej reguluje trawienie
    Spożywanie gałki muszkatołowej reguluje trawienie123RF/PICSEL

    Domowy patent na bezsenność i trawienie

    Kulinarne zastosowania przyprawy

    Sproszkowana gałka muszkatołowa wzbogaci smak wielu dań
    Sproszkowana gałka muszkatołowa wzbogaci smak wielu dań123RF/PICSEL

    Gałka muszkatołowa w branży kosmetycznej

    Nietypowe przyprawy do herbaty. Ciekawy smak i zaskakujące działanieInteria.tv