Orzeźwiający sos idealny na upalne dni. Doskonale smakuje z mięsem, pieczywem i warzywami
Uwielbiane za swoją prostotę, wyrazisty smak, a także uniwersalność w kuchni greckie tzatziki to idealna propozycja na upalne dni. Doskonale komponuje się zarówno z pieczonymi i grillowanymi mięsami, jak i z warzywami czy chrupiącym pieczywem. Co więcej, tzatziki ma liczne korzyści zdrowotne, w tym pozytywny wpływ na jelita, poziom cholesterolu i układ odpornościowy. Jak je samodzielnie przygotować?
![Ten smaczny grecki sos przygotujesz w kilka minut](https://i.iplsc.com/000J8BFXGYHLGJEB-C322-F4.webp)
Spis treści:
Czym jest tzatziki? Ten świeży i orzeźwiający sos znany jest na całym świecie
Tzatziki to tradycyjny grecki sos, który popularność zdobył na całym świecie. Przygotowuje się go z zaledwie kilku składników. Podawany jest on na zimno, dlatego stanowi doskonały dodatek do dań latem, w upalne dni.
Jego podstawą jest jogurt grecki, który w Grecji jest produkowany z mleka owczego, dzięki czemu ma kremową konsystencję.
W Polsce jednak oryginalny jogurt grecki jest trudny do zdobycia, więc najczęściej sięgamy po jego zamienniki. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skład jogurtu - najlepszy będzie ten, który nie zawiera mleka w proszku, żelatyny, stabilizatorów ani konserwantów. Powinien on zawierać głównie mleko oraz żywe kultury bakterii.
Jak zrobić tzatziki? Prosty i smaczny dodatek do mięs i warzyw
Przygotowanie greckiego sosu jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Potrzebujemy do tego:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeży ogórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- 6 listków świeżej mięty
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Miętę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem.
- Czosnek obieramy, rozgniatamy i łączymy z oliwą oraz solą w małej miseczce.
- Do jogurtu dodajemy starty ogórek, czosnek i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i, w razie potrzeby, dosalamy do smaku.
![Jak przygotować sos tzatziki, by smakował jak w greckiej tawernie?](https://i.iplsc.com/000J8CALTYF6NT30-C322-F4.webp)
Dlaczego warto jeść tzatziki? To skarbnica zdrowia
Tzatziki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych.
Jogurt grecki, będący bazą sosu wspomaga pracę jelit i przywraca ich prawidłową florę bakteryjną. Pomaga on także wchłaniać wapń i żelazo oraz dostarcza białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i zdrowych kości.
Oliwa z oliwek, nazywana płynnym złotem, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera odporność. Czosnek, znany ze swoich właściwości antybiotycznych, pomaga w zwalczaniu infekcji, szczególnie tych dotyczących górnych dróg oddechowych.
Z kolei ogórek, ostatni składnik sosu, odkwasza organizm, pomaga usuwać nadmiar wody i wspiera walkę z zaparciami oraz powolną przemianą materii.