Gospodynie z PRL-u podawały ją na imprezach. Wygładzi zmarszczki, "naoliwi” stawy

Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowa
Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowaCanva ProINTERIA.PL

Galareta wieprzowa – czy jest zdrowa?

Zobacz również:

    Galareta wieprzowa – szybki i prosty przepis

    • 1 kg golonki wieprzowej
    • 300 g żeberek wieprzowych 
    • 3 nóżki wieprzowe
    • 1 marchewka 
    • 1 pietruszka 
    • przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, sól, pieprz
    Galareta mięsna
    Galareta mięsna 123RF/PICSEL
    1. Przygotowane na galaretę wieprzową mięso dokładnie oczyszczamy. 
    2. Następnie moczymy je w zimnej wodzie, którą wymieniamy co pół godziny. Zabieg powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. 
    3. Gdy mamy pewność, że mięso jest pozbawione drobnoustrojów, to przekładamy je do garnka i zalewamy zimą wodą. 
    4. Garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotowanie pod przykryciem
    5. Pokrywka nie powinna jednak dokładnie zakrywać całego naczynia. 
    6. Ustawiamy mały ogień i tak przygotowane mięso gotujemy przez około 1,5 godziny
    7. Po tym czasie dodajemy do wywaru przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i szczypta soli. 
    8. Dorzucamy również obraną marchew oraz pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez następną godzinę
    9. Gdy już warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa. Następnie przecedzamy go przez sitko. 
    10. Do małych naczyń rozkładamy rozdrobnione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. 
    11. Zalewamy je przestygniętym wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. 
    12. Po paru godzinach przysmak jest gotowy. 
    13. Galaretę wieprzową podajemy skropioną cytryną.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?