Pachnące wanilią serniczki z patelni. Każdy kęs aksamitnie rozpływa się w ustach
![Martyna Bednarczyk](https://i.iplsc.com/000J618C546KC26R-C416.webp)
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Serniczki przygotowane na patelni to niewielkie placuszki o delikatnym środku i rumianej skórce. W każdym kęsie kryje się pożywny posiłek oraz smakowity deser. Do ich przygotowania nie potrzeba całej reklamówki zakupów. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, by nieco odświeżyć powtarzalne menu śniadaniowe.
![Placuszki serowe to pomysł na ekspresowe śniadanie](https://i.iplsc.com/000IJ9ZEXJVTGTUQ-C322-F4.webp)
Spis treści:
Z czego przygotować mini serniczki z patelni?
Najpyszniejsze dania wcale nie muszą być przygotowywane z drogich i skomplikowanych dodatków. Często wystarczą zupełnie zwyczajne składniki, by wyczarować propozycja wpisujące się w gusta zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nie inaczej jest z ekspresowymi serniczkami z patelni. Podstawowy przepis zakłada użycie jedynie czterech produktów oraz ok. 15 na przygotowanie. Prócz jajka, twarogu, mąki i cukru białego polecamy doprawić masę jeszcze odrobiną cukru z wanilią, który nada placuszkom subtelny posmak.
- 250 g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka oleju roślinnego lub masła do smażenia.
Jak zrobić serniczki z patelni?
![Jak przygotować placuszki na bazie twarogu?](https://i.iplsc.com/000IJ9ZOK9NHI3V9-C322-F4.webp)
- Do miski przekładamy kostkę twarogu, a następnie dokładnie rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanego sera wbijamy jedno jajko.
- Masę serowo-jajeczną uzupełniamy o mąkę, cukier zwykły, cukier z wanilią i całość dokładnie mieszamy.
- Uzyskana konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, dosypmy jeszcze pół łyżki mąki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju roślinnego. Chochelką nakładamy porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów.
- Smażymy do momentu uzyskania rumianego koloru z obu stron. Z podanej porcji składników powinno wyjść ok. 10 serniczków.
Serniczki z patelni - z czym podawać?
Idealnie pulchne w środku i przypieczone na zewnątrz serniczki z patelni w każdym kęsie pozostawiają wyczuwalną nutę wanilii. To doskonała propozycja na leniwe poranne śniadanie, sycąca przekąska w porze obiadowej, a także pomysł na zaspokojenie silnej ochoty na słodkie. Solo smakują wyśmienicie, jednak nie warto rezygnować z dodatków.
Serniczki z patelni smakowicie komponują się z sezonowymi lub mrożonymi owocami, gęstym jogurtem naturalnym, porcją śmietany, syropem klonowym, czekoladowym lub płynnym miodem. Możemy obficie posypać je posiekanymi orzechami lub przyprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. W takim wydaniu staną się deserem, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia.
Sprawdź również: Ciasto bananowo-czekoladowe