Pączki Anny Starmach. Fantastyczny przysmak z konfiturą to prawdziwy hit
Oprac.: Tomasz Kromp
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Smakosze wszelkiego rodzaju słodkich wypieków już nie mogą się doczekać. W trakcie rzeczonego dnia najczęściej spożywanym rarytasem są pączki. Można je kupić w sklepach lub zrobić samemu. Swoim przepisem na pączki podzieliła się Anna Starmach. Jak je zrobić zgodnie z recepturą sławnej kucharki? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Pączki Anny Starmach. Jakie składniki są potrzebne?
Istnieje wiele rozmaitych wariantów pączków. Z szeroką ofertą tych słodkości możemy spotkać się szczególnie w tłusty czwartek (w tym roku wypada on 27 lutego), kiedy to na sklepowe półki trafiają klasyczne pączki z marmoladą i dżemem polane lukrem lub nieco bardziej wyrafinowane pączki z belgijską czekoladą bądź nadzieniem pistacjowym. Rodzajów jest naprawdę mnóstwo i z pewnością każdy łasuch znajdzie wtedy coś dla siebie.
Pączki możemy również zrobić sami. Warto wówczas skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Jedną z często polecanych receptur jest przepis Anny Starmach opublikowany na stronie aniastarmach.pl. Co jest potrzebne do ich przygotowania? Oto lista niezbędnych składników:
- 1 kg mąki;
- 120 g cukru;
- 500 ml mleka;
- 80 g świeżych drożdży;
- 1 jajko;
- 7 żółtek;
- 100 g masła (roztopionego);
- 1 kieliszek spirytusu;
- sok z 1 cytryny;
- skórka z cytryny;
- 2 kg smalcu;
- 400 g konfitury.
Co więcej, przyda się cukier puder do posypania pączków. Można również użyć lukru – jak wskazuje Anna Starmach w swoim wpisie, takie są według niej najlepsze.
Jak przygotować pączki Anny Starmach? Przepis krok po kroku
Samodzielnie przygotowane pączki z pewnością zaskoczą domowników oraz gości. Warto jednak zachować umiar w ich jedzeniu – pomimo tego, że smakują wspaniale, to jednak zawierają sporo kalorii.
Przepis na pączki Anny Starmach nie jest zbyt skomplikowany. Osoba, która już wcześniej miała do czynienia z wypiekami powinna sobie z nim poradzić. Wystarczy postępować według instrukcji krok po kroku:
- Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko nieco podgrzej, a masło roztop.
- Weź dużą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. W ten sposób powstanie zaczyn. Całość należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po tym czasie, dodaj do miski resztę składników (masło na końcu), a następnie zacznij je wyrabiać. Po około 10 minutach ciasto powinno zacząć odklejać się od dłoni. Wówczas przykryj je ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.
- Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na małe części (Anna Starmach wskazuje, by były to kawałki o wadze 40-50 g). Potem lekko je rozpłaszcz, a na środku każdego połóż łyżeczkę konfitury. Zlep dokładnie brzegi i uformuj z każdego kulkę. Powstałe kulki rozłóż na blaszce obsypanej mąką. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 20 minut.
- Rozgrzej smalec w dużym garnku. Tłuszcz powinien mieć około 175-180 stopni Celsjusza. Do zmierzenia temperatury najlepiej użyć termometru kuchennego. Jeśli nie masz takiego sprzętu, to weź niewielki kawałek ciasta i włóż je do tłuszczu. Jeśli rzeczony kawałek szybko wypłynie i się zarumieni, to wówczas można smażyć.
- Ostrożnie wkładaj pączki do garnka i smaż je na złoty kolor. Nie zapomnij o przewracaniu ich na drugą stronę (najlepiej robić to szpikulcem).
- Gotowe pączki wyłóż na blaszkę. Poczekaj aż wystygną, a następnie polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Pączki od Anny Starmach to doskonały przysmak na tłusty czwartek. Poczęstuj nimi swoich gości, a z pewnością będą zachwyceni.