Pączki Anny Starmach. Fantastyczny przysmak z konfiturą to prawdziwy hit

Oprac.: Tomasz Kromp

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Smakosze wszelkiego rodzaju słodkich wypieków już nie mogą się doczekać. W trakcie rzeczonego dnia najczęściej spożywanym rarytasem są pączki. Można je kupić w sklepach lub zrobić samemu. Swoim przepisem na pączki podzieliła się Anna Starmach. Jak je zrobić zgodnie z recepturą sławnej kucharki? Wyjaśniamy.

Domowe pączki mogą być smaczniejsze niż te ze sklepu
Domowe pączki mogą być smaczniejsze niż te ze sklepu123RF/PICSEL

Pączki Anny Starmach. Jakie składniki są potrzebne?

Istnieje wiele rozmaitych wariantów pączków. Z szeroką ofertą tych słodkości możemy spotkać się szczególnie w tłusty czwartek (w tym roku wypada on 27 lutego), kiedy to na sklepowe półki trafiają klasyczne pączki z marmoladą i dżemem polane lukrem lub nieco bardziej wyrafinowane pączki z belgijską czekoladą bądź nadzieniem pistacjowym. Rodzajów jest naprawdę mnóstwo i z pewnością każdy łasuch znajdzie wtedy coś dla siebie.

Pączki możemy również zrobić sami. Warto wówczas skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Jedną z często polecanych receptur jest przepis Anny Starmach opublikowany na stronie aniastarmach.pl. Co jest potrzebne do ich przygotowania? Oto lista niezbędnych składników:

  • 1 kg mąki; 
  • 120 g cukru; 
  • 500 ml mleka; 
  • 80 g świeżych drożdży; 
  • 1 jajko; 
  • 7 żółtek; 
  • 100 g masła (roztopionego); 
  • 1 kieliszek spirytusu; 
  • sok z 1 cytryny; 
  • skórka z cytryny; 
  • 2 kg smalcu; 
  • 400 g konfitury. 

Co więcej, przyda się cukier puder do posypania pączków. Można również użyć lukru – jak wskazuje Anna Starmach w swoim wpisie, takie są według niej najlepsze.

Pączki z konfiturą to prawdziwy hit
Pączki z konfiturą to prawdziwy hit123RF/PICSEL

Jak przygotować pączki Anny Starmach? Przepis krok po kroku

Samodzielnie przygotowane pączki z pewnością zaskoczą domowników oraz gości.  Warto jednak zachować umiar w ich jedzeniu – pomimo tego, że smakują wspaniale, to jednak zawierają sporo kalorii.

Przepis na pączki Anny Starmach nie jest zbyt skomplikowany. Osoba, która już wcześniej miała do czynienia z wypiekami powinna sobie z nim poradzić. Wystarczy postępować według instrukcji krok po kroku:

  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko nieco podgrzej, a masło roztop. 
  2. Weź dużą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. W ten sposób powstanie zaczyn. Całość należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
  3. Po tym czasie, dodaj do miski resztę składników (masło na końcu), a następnie zacznij je wyrabiać. Po około 10 minutach ciasto powinno zacząć odklejać się od dłoni. Wówczas przykryj je ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę. 
  4. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na małe części (Anna Starmach wskazuje, by były to kawałki o wadze 40-50 g). Potem lekko je rozpłaszcz, a na środku każdego połóż łyżeczkę konfitury. Zlep dokładnie brzegi i uformuj z każdego kulkę. Powstałe kulki rozłóż na blaszce obsypanej mąką. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 20 minut. 
  5. Rozgrzej smalec w dużym garnku. Tłuszcz powinien mieć około 175-180 stopni Celsjusza. Do zmierzenia temperatury najlepiej użyć termometru kuchennego. Jeśli nie masz takiego sprzętu, to weź niewielki kawałek ciasta i włóż je do tłuszczu. Jeśli rzeczony kawałek szybko wypłynie i się zarumieni, to wówczas można smażyć. 
  6. Ostrożnie wkładaj pączki do garnka i smaż je na złoty kolor. Nie zapomnij o przewracaniu ich na drugą stronę (najlepiej robić to szpikulcem).  
  7. Gotowe pączki wyłóż na blaszkę. Poczekaj aż wystygną, a następnie polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Pączki od Anny Starmach to doskonały przysmak na tłusty czwartek. Poczęstuj nimi swoich gości, a z pewnością będą zachwyceni.

"Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas