Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego. Takiego przepisu nie powstydzą się najlepsi cukiernicy

Pączki wiedeńskie to konkurencja dla tradycyjnych słodkości
Pączki wiedeńskie to konkurencja dla tradycyjnych słodkości123RF/PICSEL

Z jakiego ciasta robi się pączki wiedeńskie?

Zobacz również:

    Pączki wiedeńskie — składniki

    Jak krok po kroku przygotować w domu pączki wiedeńskie?
    Jak krok po kroku przygotować w domu pączki wiedeńskie?123RF/PICSEL
    • 250 ml wody
    • 60 g masła
    • 150 g mąki pszennej
    • 3 jajka rozmiar M
    • szczypta soli
    • 150 g cukru pudru
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka rumu

    Sposób przygotowania pączków wiedeńskich

    1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta parzonego. W tym celu przesiewamy mąkę do miski, a do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
    2. Składniki zagotowujemy, cały czas mieszając i pilnując, by masło całkowicie się rozpuściło. Do gorących składników wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
    3. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą masę, którą podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od ścianek naczynia.
    4. Ciasto parzone przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.
    5. Arkusz papieru do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach 8 × 8 cm, a następnie pokrywamy olejem roślinnym.
    6. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na papierowe kwadraty, formując okręgi.
    7. W szerokim garnku z grubym dnie rozgrzewamy olej roślinny, a następnie wkładamy do niego partiami ciasto razem z papierem do pieczenia. Podczas smażenia naturalnie odejdzie od pączków wiedeńskich i będzie można go wyciągnąć.
    8. Pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor, po czym wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
    9. Kiedy usmażone pączki wiedeńskie wystygną, polewamy je lukrem przygotowanym na bazie przesianego cukru pudru, dwóch łyżek wody oraz jednej łyżki rumu.
    10. Pączki wiedeńskie najlepiej jeść w dzień przygotowania. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Smacznego!
    Przepis na hiszpańskie pączki