Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego. Takiego przepisu nie powstydzą się najlepsi cukiernicy

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Zapach okrąglutkich pączków wiedeńskich smażonych w mocno podgrzanym tłuszczu wypełnia każdy zakamarek domu. W efekcie uzyskujemy smakowitą alternatywę dla serwowanych w karnawale przekąsek. Ten rodzaj ciasta zdecydowanie przypadnie do gustu fanom ptysiów. Sugerujemy podawanie pączków wiedeńskich z filiżanką parującej kawy lub aromatyczną herbatą.

Pączki wiedeńskie to konkurencja dla tradycyjnych słodkości
Pączki wiedeńskie to konkurencja dla tradycyjnych słodkości123RF/PICSEL

Z jakiego ciasta robi się pączki wiedeńskie?

Niewielki i oblany obfitą porcją lukru pączek wiedeński to przysmak powstający na bazie ciasta ptysiowego, nazywanego też parzonym. Wyróżnia się neutralnym smakiem, szybkim tempem wyrastania w wysokiej temperaturze, chrupiącą skórką oraz puszystym i niemal pustym środkiem. Rarytas doskonale łączy się ze słodkim nadzieniem.

Pączki wiedeńskie — składniki

Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku pączki wiedeńskie nazywa się także hiszpańskimi lub po prostu gniazdkami. Smażone na głębokim tłuszczu, zawsze wychodzą obłędnie delikatne oraz puszyste jak chmurka. Różnica między tym rodzajem słodkości a tradycyjnie podawanymi pączkami polega na tym, że przygotowuje się je z ciasta parzonego, pozbawionego cukru. Słodyczy przekąsce dodaje porcja lukru na wierzchu.

Jak krok po kroku przygotować w domu pączki wiedeńskie?
Jak krok po kroku przygotować w domu pączki wiedeńskie?123RF/PICSEL

Ciasto parzone do pączków wiedeńskich

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiar M
  • szczypta soli

Pączki wiedeńskie - lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania pączków wiedeńskich

  1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta parzonego. W tym celu przesiewamy mąkę do miski, a do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
  2. Składniki zagotowujemy, cały czas mieszając i pilnując, by masło całkowicie się rozpuściło. Do gorących składników wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  3. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą masę, którą podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od ścianek naczynia.
  4. Ciasto parzone przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.
  5. Arkusz papieru do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach 8 × 8 cm, a następnie pokrywamy olejem roślinnym.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na papierowe kwadraty, formując okręgi.
  7. W szerokim garnku z grubym dnie rozgrzewamy olej roślinny, a następnie wkładamy do niego partiami ciasto razem z papierem do pieczenia. Podczas smażenia naturalnie odejdzie od pączków wiedeńskich i będzie można go wyciągnąć.
  8. Pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor, po czym wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
  9. Kiedy usmażone pączki wiedeńskie wystygną, polewamy je lukrem przygotowanym na bazie przesianego cukru pudru, dwóch łyżek wody oraz jednej łyżki rumu.
  10. Pączki wiedeńskie najlepiej jeść w dzień przygotowania. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Smacznego!
Przepis na hiszpańskie pączki

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas