Pamiętaj o tym przy pieczeniu pierniczków. Zawsze wyjdą idealnie miękkie
Korzenny i słodki zapach pierniczków każdemu kojarzy się z czasem Bożego Narodzenia. To zasługa połączenia aromatycznych przypraw i odpowiednich składników. Nic nie sprawia takiej przyjemności jak wspólne dekorowanie świątecznych wypieków. Ale co robić, gdy ciasto piernikowe klei się lub jest zbyt twarde? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czemu ciasto na pierniczki rozpada się?
Podczas pieczenia pierników bożonarodzeniowych często zdarza się, że ciasto rozpada się. Najczęściej przyczynia się do tego zbyt długie wyrabianie ciasta lub duża ilość mąki. By przestało się kruszyć, dodaj żółtko lub łyżkę masła i dalej wyrabiaj ciasto. Jeśli to nie przyniesie pożądanych rezultatów, nie wyrzucaj go do kosza. Może bowiem przydać się na kruszonkę. To rodzaj ciasta, które nadaje się do wykańczania deserów, ciast półfrancuskich lub kruchych.
Czemu ciasto piernikowe klei się?
Kolejnym powodem nieudanych wypieków może być klejące się ciasto. Przyczyną może być zbyt duża ilość miodu lub jest za mało mąki. Dodawaj ją stopniowo do ciasta i rozrabiaj do momentu, aż jego konsystencja będzie dobra. Jeśli to nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, włóż masę do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Zwróć też uwagę na to, by dodawane składniki nie były zbyt gorące (masło, miód). Masa stanie się lepka i ciężka do rozwałkowania.
Co robić, gdy pierniki pękają podczas pieczenia?
Kiedy uda się rozwałkować ciasto i wstawić gotowe ciasteczka do piekarnika, to już połowa sukcesu. Niestety często w czasie pieczenia pierniczki pękają. Czemu tak się dzieje? Powodem jest zbyt wysoka temperatura lub włączony termoobieg. Funkcja ta powoduje szybkie wysychanie ciasta i jego rozpadanie się. Dlatego zaleca się przygotowanie ciasteczek bez wykorzystywania tej opcji. Pamiętaj też, by przechowywać smakołyki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu na dłużej zachowają świeżość i dobry smak.
Przepis na idealne świąteczne pierniczki
Do przygotowania około 30 świątecznych pierników potrzebujesz:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- dwie łyżki miodu,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki kakao,
- 20 gramów przyprawy piernikowej,
- dwie łyżki masła.
- jajko.
- około 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Sposób przygotowania:
- Przesyp mąkę na stolnicę, dodaj gorący miód i wszystko wymieszaj. Potem dołóż resztę składników w takiej kolejności: cukier, sodę, kakao, przyprawy i masło oraz jajko.
- W kolejnym kroku dolewaj pomału po łyżce podgrzanego mleka. Dzięki temu ciasto piernikowe będzie miękkie i pulchne. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut, aż przestanie kleić się do stołu.
- Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj przygotowane ciasto. Teraz najprzyjemniejsza część, czyli wykrawanie foremkami świątecznych wzorów. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Pierniczki udekoruj według własnej inwencji twórczej. W sklepach dostępnych jest wiele kolorowych posypek. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i połóż na nim gotowe ciastka. Piecz je przez około 10 minut do momentu, aż będą kruche i rumiane.
Zobacz też: