Pamiętaj o tym przy pieczeniu pierniczków. Zawsze wyjdą idealnie miękkie

Pierniczki smakują wybornie, jeśli ciasto ma dobrą konsystencję
Pierniczki smakują wybornie, jeśli ciasto ma dobrą konsystencję 123RF/PICSEL

Czemu ciasto na pierniczki rozpada się?

Czemu ciasto piernikowe klei się?

Wykorzystaj świąteczne wzory do świątecznych pierniczków
Wykorzystaj świąteczne wzory do świątecznych pierniczków123RF/PICSEL

Co robić, gdy pierniki pękają podczas pieczenia?

Przepis na idealne świąteczne pierniczki

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki miodu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 20 gramów przyprawy piernikowej,
  • dwie łyżki masła.
  • jajko.
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka.
  1. Przesyp mąkę na stolnicę, dodaj gorący miód i wszystko wymieszaj. Potem dołóż resztę składników w takiej kolejności: cukier, sodę, kakao, przyprawy i masło oraz jajko.
  2. W kolejnym kroku dolewaj pomału po łyżce podgrzanego mleka. Dzięki temu ciasto piernikowe będzie miękkie i pulchne. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut, aż przestanie kleić się do stołu.
  3. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj przygotowane ciasto. Teraz najprzyjemniejsza część, czyli wykrawanie foremkami świątecznych wzorów. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  4. Pierniczki udekoruj według własnej inwencji twórczej. W sklepach dostępnych jest wiele kolorowych posypek. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i połóż na nim gotowe ciastka. Piecz je przez około 10 minut do momentu, aż będą kruche i rumiane.
Ciasto bez cukru i mniej kaloryczne? To jest możliwe!Interia.tv