Pasta jajeczna z pysznym dodatkiem. Klasyk wzbogacony nowym smakiem
Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Pyszne smarowidło podbiło niejedno serce i regularnie pojawia się na stołach Polaków. Pasta wzbogacona o pomidory to jednak zupełnie inne doznania smakowe. To wersja dla osób, które nie boją się eksperymentów w kuchni.
Pasta jajeczna na śniadanie. Wartościowe smarowidło
Pasta jajeczna jest doceniania nie tylko za walory smakowe. Jajka to bogactwo witamin A, D, E i K, a także żelaza, potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Ponadto zawierają cholinę oraz luteinę.
Śniadanie na bazie jajek to gwarancja, że uczucie sytości pozostanie na długo. W dodatku te wartościowe produkty żywieniowe zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i substancje o działaniu antybakteryjnym.
Przepis na pastę jajeczną z pomidorami
Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Można ją wzbogacić o ulubione składniki takie jak np. szczypiorek, awokado lub rzodkiewkę. Warto również spróbować wersji z suszonymi pomidorami. Wówczas smarowidło nabiera niezapomnianego smaku.
Do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami potrzebne są następujące składniki:
- 5 ugotowanych jajek na twardo,
- suszone pomidory (4-5 sztuk),
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
- Ugotowane, ostudzone i obrane jajka należy pokroić w drobną kostkę. Można je również zetrzeć na tarce, by pasta miała inną konsystencję.
- Suszone pomidory odsączyć z oleju i drobno posiekać.
- Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać majonez lub opcjonalnie jogurt naturalny i musztardę.
- Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
***