Wprowadź do diety, a usprawnisz pracę mózgu. Efekty szybko cię zaskoczą
Oprac.: Dagmara Kotyra
To, że dieta i styl życia odgrywają istotną rolę w kwestii zdrowia i samopoczucia, wiadomo nie od dziś. Nie każdy jednak dba o dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych. Odczuwasz problemy z pamięcią i koncentracją? Możliwe, że twoja dieta potrzebuje lekkiej modyfikacji. Zobacz, co warto jeść, by praca mózgu wróciła na właściwe tory.
Dieta a praca organizmu
Niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, niezbędnych witamin oraz składników mineralnych wiążę się z negatywnymi skutkami ubocznymi takimi jak, chociażby zmęczenie, osłabienie, a także problemy z pamięcią i koncentracją. Jak widać, złe nawyki żywieniowe czy też rygorystyczne odchudzanie się może zaburzać pracę wielu narządów, w tym także mózgu.
Chcąc z łatwością przyswajać informacje i szybko uczyć się nowych rzeczy, warto rozszerzyć swój jadłospis o produkty, które działają niczym paliwo dla sprawnego mózgu.
Co jeść, by usprawnić pracę mózgu?
Zobacz również:
Mózg do pracy potrzebuje energii. To właśnie za jej pomocą funkcjonuje wydajniej. Za podstawowe paliwo uważa się glukozę powstającą po rozkładzie węglowodanów. Warto jednak podkreślić, że dostarczanie organizmowi sporych ilości cukrów prostych nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Wówczas następuje nagły wzrost glukozy, co złudnie wydaje się dobrą opcją dla mózgu. Po chwili wkracza insulina, która nagle obniża poziom glukozy, a to niekorzystnie wpływa na myślenie. W związku z tym lepiej skupiać się na pożywieniu odznaczającym się niskim indeksem glikemicznym. W ten sposób mózg ma zapewniony stały dopływ glukozy.
Co usprawnia pracę mózgu? Przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, które można znaleźć w rybach, owocach morza, orzechach, czy też oleju rzepakowym. To właśnie dzięki nim poprawia się pamięć, a proces uczenia jest znacznie prostszy.
Nie można zapominać o polifenolach, które pozytywnie wpływają na mózg. W tej kwestii dietetycy zachęcają, by dostarczać ich organizmowi m.in. za pomocą borówek.
Istotne są również aminokwasy, które odgrywają znaczącą rolę w produkcji neuroprzekaźników. Ważny jest przede wszystkim tryptofan, który można dostarczyć organizmowi, włączając do diety np. siemię lniane, otręby, soczewicę, ciecierzycę, żółte sery czy też chude mięso. Warto wspomnieć, że aminokwas ten uczestniczy również w syntezie melatoniny, która jest odpowiedzialna za regulację cyklu dobowego, a jak wiadomo, nie ma prawidłowej pracy mózgu bez odpowiedniej dawki snu.
Pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż, mięso drobiowe oraz rośliny strączkowe to świetne źródło witaminy B6, nabiał i jaja są z kolei bogate w witaminę B12, a ciemnozielone warzywa liściaste dostarczają kwasu foliowego. Rola tych witamin w pracy mózgu jest nieoceniona. Mają znaczenie m.in. w procesie produkcji energii, a także w kwestii funkcjonowania układu nerwowego.
Wspomniane wcześniej orzechy, owoce morza, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe to także źródło miedzi, która ma wpływ na funkcje poznawcze. Nie można również zapomnieć o żelazie, które można znaleźć w podrobach, jajach i natce pietruszki.
W trosce o mózg, do diety warto również dołączyć:
- awokado
- nerkowce
- migdały
- gorzką czekoladę
- brokuły
- szpinak
- kurkumę
- imbir
- czosnek
- paprykę czerwoną
- suszone morele
- kapustę kiszoną
Co negatywnie wpływa na pracę mózgu?
Pracę mózgu można w łatwy sposób usprawnić, ale równie szybko można na nią negatywnie wpłynąć. Szkodliwe działanie wykazuje przede wszystkim nadmiar alkoholu, palenie tytoniu oraz dieta oparta na produktach przetworzonych, a także brak aktywności fizycznej w ciągu dnia.
Oprócz złych nawyków żywieniowych do czynników, które zaburzają pracę mózgu, zalicza się również niedobór snu, chroniczny stres oraz przebodźcowanie, a także zbyt krótki odpoczynek. Mózg warto trenować, chociażby za pomocą gier pamięciowych, puzzli, sudoku czy też krzyżówek.
***