Pasta z papryki i pomidorów

Pasta z papryki i pomidorów doskonale zastąpi mięsny dodatek do chleba lub nawet masło. Warzywne pasty do kanapek zyskują coraz większą popularność, tuż obok hummusu. Ta z papryki i pomidorów ma wyrazisty smak i aromat.

Pasta z papryki i pomidorów obok hummusu zyskuje spora popularność na polskich stołach
Pasta z papryki i pomidorów obok hummusu zyskuje spora popularność na polskich stołach 123RF/PICSEL

Pasta z papryki i pomidorów: przepis

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.

2. Papryki oraz pomidora umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść, także pomidory z miąższu. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut. Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. 

3. Gorące papryki i pomidora przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią. Po 15 minutach ściągnij z nich skórę.

4. Na suchej patelni podpraż orzechy, a następnie wrzuć je do miksera i zmiel drobno. Dodaj do miksera obrane papryki, pomidory, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość zmiel i, jeśli trzeba, dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę.

5. Gotową pastę podawaj w miseczce z kleksem oliwy i posypaną czarnuszką. Podawaj z sucharkami, bagietką, pitą lub innym pieczywem.

Lubisz smarowidła do chleba? Spróbuj innych przepisów: 

Pasta z pieczonego buraka i czosnku zachwyci wyrazistym smakiem, podobnie jak pasta z jajkiem i makrelą.  

Za to guacamole - pasta z awokado to inspiracja dla fanów egzotycznych potraw. 

***

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas