Pełna smaku zalewa octowa do ryb. Panierowane kawałki przetrwają aż do wigilii

Smażona ryba króluje na świątecznych stołach.
Smażona ryba króluje na świątecznych stołach. 123RF/PICSEL

Jaka ryba nadaje się do zalewy octowej?

Marynata octowa - niezbędne produkty

Większość gatunków ryb nadaje się do umieszczenia w zalewie octowej
Większość gatunków ryb nadaje się do umieszczenia w zalewie octowej123RF/PICSEL
  • 5-6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 2 cebule,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego.

Jak zrobić zalewę do ryby w occie?

  1. Zaczynamy od obrania cebuli, a następnie kroimy ją w cienkie piórka. Do niedużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier oraz sól i dokładnie mieszamy.
  2. Mieszankę wzbogacamy dodatkowo o liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Marynatę razem z cebulą podgrzewamy jeszcze przez 10 minut od zagotowania, a następnie odkładamy na bok i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak przechowywać i do czego podawać rybę w zalewie octowej?

Ryby w zalewie na bazie octu najlepiej smakują po kilku dniach od przygotowania
Ryby w zalewie na bazie octu najlepiej smakują po kilku dniach od przygotowania123RF/PICSEL