Perfekcyjnie puszysta pianka z 2 składników. Ekspresowo znika z talerza

Domowe pianki to zdrowsza alternatywa dla kupionych w sklepie
Domowe pianki to zdrowsza alternatywa dla kupionych w sklepie123RF/PICSEL

Galaretka w proszku - smak dzieciństwa

Zobacz również:

    Piankowy deser - potrzebne produkty

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania domowego deseru piankowego?
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania domowego deseru piankowego?123RF/PICSEL
    • 1 opakowanie ulubionej galaretki w proszku
    • 300 ml wrzątku
    • opcjonalnie: barwnik spożywczy do podbicia koloru

    Jak robi się piankę z galaretki?

    1. Do misy miksera lub innego wysokiego naczynia wsypujemy jedno opakowanie galaretki o ulubionym smaku.
    2. Proszek zalewamy 300 ml wrzątku i mieszamy galaretkę do momentu, aż wszystkie grudki dokładnie rozpuszczą się w wodzie.
    3. Tak przygotowana galaretka jest już gotowa do kolejnego kroku, czyli miksowania. Warto jednak poczekać ok. 10 minut, by lekko przestygła.
    4. Ostudzoną galaretkę miksujemy za pomocą miksera ręcznego lub stojącego na średniej lub wysokiej mocy przez 15-20 minut.
    5. Możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego, który pomoże uzyskać bardziej intensywny kolor.
    6. Na tym etapie należy uzbroić się w cierpliwość i dać masie dokładnie się napuszyć i mocno zgęstnieć. Efekt finalny powinien przypominać dobrze ubitą bezę.
    7. Piankę wlewamy do formy wyłożonej bezbarwną folią spożywczą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc, choć wystarczy już ok. 6 godzin.
    8. Domową piankę możemy jeść solo, dodać do deseru, połączyć z owocami lub polać rozpuszczoną czekoladą i przygotować ptasie mleczko. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pianka truskawkowaPolsatPolsat