Perfekcyjnie puszysta pianka z 2 składników. Ekspresowo znika z talerza

Galaretka w miseczce to niepozorny deser, który święcił triumfy we wczesnych latach dwutysięcznych. Wielu dorosłych do dzisiaj ma do niej spory sentyment. Współcześni zwolennicy eksperymentów kulinarnych wykorzystują sklepową galaretkę w proszku do przygotowania domowej pianki – słodkiego rarytasu, który uwielbiają nie tylko dzieci. Jak zrobić ją samodzielnie? Podpowiadamy.

Domowe pianki to zdrowsza alternatywa dla kupionych w sklepie
Domowe pianki to zdrowsza alternatywa dla kupionych w sklepie123RF/PICSEL

Galaretka w proszku - smak dzieciństwa

Kolorowe galaretki ułożone warstwowo w pucharkach, zatopione na ich dnie owoce, a na górze kleks sklepowej bitej śmietany.

Taki deser niemal natychmiast przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i niedzielne wizyty u rodziny. Rodzice często przygotowywali je w ramach słodkiego poczęstunku, który wjeżdżał na stół po obiedzie.

Galaretka bez dodatku sztucznych barwników oraz nadmiaru cukru to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Co ciekawe, produkt obfituje w wiele cennych substancji odżywczych, m.in. kolagen, witaminy, aminokwasy oraz składniki mineralne.

Piankowy deser - potrzebne produkty

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania domowego deseru piankowego?
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania domowego deseru piankowego?123RF/PICSEL

Domowa pianka to puszysty, słodki i prosty w przygotowaniu deser. Nie wymaga pieczenia oraz posiadania w kuchni specjalistycznych sprzętów i foremek. Wystarczy połączyć ze sobą galaretkę o dowolnym smaku oraz porcję wrzątku i miksować do powstania piankowej chmurki.

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionej galaretki w proszku
  • 300 ml wrzątku
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy do podbicia koloru

Jak robi się piankę z galaretki?

  1. Do misy miksera lub innego wysokiego naczynia wsypujemy jedno opakowanie galaretki o ulubionym smaku.
  2. Proszek zalewamy 300 ml wrzątku i mieszamy galaretkę do momentu, aż wszystkie grudki dokładnie rozpuszczą się w wodzie.
  3. Tak przygotowana galaretka jest już gotowa do kolejnego kroku, czyli miksowania. Warto jednak poczekać ok. 10 minut, by lekko przestygła.
  4. Ostudzoną galaretkę miksujemy za pomocą miksera ręcznego lub stojącego na średniej lub wysokiej mocy przez 15-20 minut.
  5. Możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego, który pomoże uzyskać bardziej intensywny kolor.
  6. Na tym etapie należy uzbroić się w cierpliwość i dać masie dokładnie się napuszyć i mocno zgęstnieć. Efekt finalny powinien przypominać dobrze ubitą bezę.
  7. Piankę wlewamy do formy wyłożonej bezbarwną folią spożywczą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc, choć wystarczy już ok. 6 godzin.
  8. Domową piankę możemy jeść solo, dodać do deseru, połączyć z owocami lub polać rozpuszczoną czekoladą i przygotować ptasie mleczko. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pianka truskawkowaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas