Pestka awokado: Właściwości i zastosowania
Awokado to egzotyczny owoc, który w ostatnim czasie - głównie ze względu na prozdrowotne właściwości - cieszy się dużą popularnością. W jego miąższu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz wiele witamin i minerałów. Co jednak z jego pestką, którą zazwyczaj wyrzuca się do kosza? Okazuje się, że nie jest toksyczna i z powodzeniem można ją jeść. W dodatku wykazano, że zawiera więcej odżywczych substancji niż sam miąższ owocu. Pestka awokado to bogactwo antyoksydantów, wspierających układ odpornościowy i chroniących serce. Ponadto - dzięki zawartości błonnika - pomaga obniżyć cholesterol i zredukować masę ciała. Natomiast obecny w tej pestce kompleks witamin pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie. Jakie jeszcze składniki zawiera pestka awokado? Dlaczego warto ją stosować?
Czym jest awokado?
Awokado jest owocem wiecznie zielonego drzewa o tej samej nazwie z rodziny wawrzynowatych. Roślina pochodzi z południowego Meksyku, ale zaczęła być uprawiana także w całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Inna nazwa awokado to smaczliwka wdzięczna. Owoc ma gruszkowaty lub jajowaty kształt oraz grubą, zieloną, chropowatą skórkę. W środku znajduje się tłusty, smaczny miąższ, uznawany do niedawna za jedyną jadalną część awokado. Jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wzmacniających serce i układ nerwowy oraz licznych antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlatego też awokado zyskało dużą popularność i jest określane mianem produktu typu superfood. Jasnozielona miazga awokado otacza jednak dużą pestkę, która także okazała się bezpieczna do spożycia.
Pestka awokado jest bardzo twarda, więc zazwyczaj wyrzuca się ją do kosza, uznając ją za bezużyteczną. Tymczasem najnowsze badania wykazały, że nasiono smaczliwki nie zawiera cyjanku i innych toksycznych związków, tak jak jest to w przypadku pestek innych owoców. Wręcz przeciwnie, jest ona o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż miąższ awokado. To w niej kumuluje się aż 70 procent przeciwutleniaczy obecnych w awokado; są to m.in. polifenole (szczególnie garbniki), karetonoidy oraz witaminy A i E. W pestce smaczliwki znaleźć można ponadto błonnik, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a także magnez, potas czy wapń.
Właściwości pestki awokado
Przeciwutleniacze obecne w pestce awokado wpływają korzystnie na wiele funkcji organizmu. Przede wszystkim niszczą wolne rodniki, które doprowadzają do uszkodzenia komórek i tworzenia się stanów zapalnych. Antyoksydanty wspierają więc układ odpornościowy, opóźniają starzenie się oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych i nowotworów. Dzięki nim pestka awokado pozytywnie oddziałuje również na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a tym samym chroni przed miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Jednym ze znaczących antyoksydantów w pestce smaczliwki jest luteina należąca do grupy karetonoidów. Poprawia ona ostrość widzenia i zapobiega pojawianiu się chorób oczu.
Na organizm zbawienny wpływ ma też obecny w pestce awokado błonnik pokarmowy. Nie rozpuszcza się w układzie pokarmowym, przechodzi przez niego jak miotła i zmiata zalegające produkty przemiany materii. Przez to poprawia perystaltykę jelit, podkręca metabolizm i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Obniża też cholesterol, zapobiega wzdęciom, biegunce i innym schorzeniom układu trawiennego.
Korzyści ze spożywania pestki awokado mają też związek z obecnością witamin. Witamina A i E również należą do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Tym samym zapewniają młody wygląd skóry. Działają też nawilżająco i wygładzająco oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek, wyprysków i trądziku. Wzmacniają też włosy i paznokcie. W pestce awokado znajdują się także witaminy z grupy B, wspomagające układ nerwowy, zwiększające koncentrację i odporność na stres. Jedną z nich jest kwas foliowy (witamina B9), zalecany kobietom w ciąży, gdyż wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego u dzieci.
Jak stosować pestkę awokado?
Wiadomo już, że pestka awokado jest bardzo zdrowa i warto ją jeść. Jak to jednak zrobić, skoro jest niezwykle twarda? Najlepiej najpierw suszyć ją przez 2-3 dni w nasłonecznionym miejscu lub na kaloryferze. Następnie należy ją rozdrobnić, na przykład zetrzeć na tarce lub zmielić przy pomocy młynka do przypraw. Zmieloną pestkę można dodawać do koktajli, soków, musli lub sałatek. Można także zaparzyć z niej herbatę, dodając ulubione zioła lub miód. (Ma dość gorzki smak, dlatego spożywanie jej samej może nie przypaść do gustu). Pestkę awokado można także dodawać do maseczek lub zrobić z niej peeling.