Pestki słonecznika - dlaczego warto je jeść?

Słonecznik reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika
Słonecznik reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika123RF/PICSEL

Pestki słonecznika: Wartości odżywcze

  • witamina C,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Właściwości pestek słonecznika

  • wzmocnić odporność organizmu,
  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • obniżyć poziom cukru,
  • poprawić kondycję skóry,
  • zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych,
  • wzmocnić laktację oraz wzbogacić mleko matki o witaminy.
Świeże ziarna trzymaj w lodówce - ze względu na dużą zawartość tłuszczów mogą szybko zjełczeć
Świeże ziarna trzymaj w lodówce - ze względu na dużą zawartość tłuszczów mogą szybko zjełczeć123RF/PICSEL

Pestki słonecznika: Do czego można je wykorzystać?

Zobacz również:

Pestki słonecznika: Jak je przechowywać?

Jak zrobić pasztet słonecznikowy z żurawiną?Interia KulinariaInteria Kulinaria