Pestki słonecznika - dlaczego warto je jeść?

Pestki słonecznika zawierają wiele cennych minerałów i witamin, dlatego warto dodawać je do potraw. Sprawdzają się również w postaci zdrowej przekąski, lecz nie należy przesadzać z ilością. Pestki słonecznika są zdrowe, ale także dość kaloryczne.

Słonecznik reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika
Słonecznik reguluje pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika123RF/PICSEL

Pestki słonecznika: Wartości odżywcze

Pestki słonecznika są pożywne i zdrowe, ponieważ zawierają duże ilości węglowodanów, tłuszczów i białka. Są także bogatym źródłem błonnika, dlatego korzystnie wpływają na proces przemiany materii i procesy trawienne. W nasionach słonecznika zawarte są również:

  • witamina C,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Mało kto zastanawia się, czy pestki słonecznika są tuczące, wychodząc z założenia, że bakalie i nasiona są zdrowe. Jednak okazuje się, że nasiona słonecznika mają dość sporo kalorii. W 100 gramach produktu mieści się aż 584 kcal. Nie są to na szczęście puste kalorie ze względu na wysoką wartość odżywczą produktu.

Właściwości pestek słonecznika

Pestki słonecznika pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga:

  • wzmocnić odporność organizmu,
  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • obniżyć poziom cukru,
  • poprawić kondycję skóry,
  • zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych,
  • wzmocnić laktację oraz wzbogacić mleko matki o witaminy.
Świeże ziarna trzymaj w lodówce - ze względu na dużą zawartość tłuszczów mogą szybko zjełczeć
Świeże ziarna trzymaj w lodówce - ze względu na dużą zawartość tłuszczów mogą szybko zjełczeć123RF/PICSEL

Pestki słonecznika: Do czego można je wykorzystać?

Dzięki temu, że ich smak nie jest intensywny, nadają się jako dodatek do wielu potraw. Często dodawane są do różnorodnych sałatek lub pieczywa pełnoziarnistego i ciemnego. Nasiona słonecznika dobrze będą komponowały się z większością warzyw. Można także dodawać je do dań na słodko takich jak: owsianki, musli, jogurty czy ciasta. Pestki słonecznika podkreślą również smak mięs i ryb - najlepiej sprawdzą się w połączeniu z kurczakiem lub tuńczykiem.

Pestki słonecznika: Jak je przechowywać?

Istotne jest to, w jaki sposób przechowujemy pestki słonecznika. Mogą one leżeć przez długi czas w odpowiednich warunkach. Po wyłuskaniu z kwiatu słonecznika należy je dokładnie opłukać zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń. Mycie nasion można pominąć, jeżeli kupujemy gotowe wyłuskane ziarna w hermetycznych opakowaniach lub obrane.

Najdłużej przechowywane mogą być nasiona wysuszone, ponieważ proces suszenia chroni i konserwuje ziarna. Można je suszyć naturalnie na słońcu przy dobrej pogodzie lub z wykorzystaniem elektrycznej suszarki do owoców i warzyw.

Pestki słonecznika należy przechowywać z dala od światła, w temperaturze pokojowej. Najlepiej trzymać je w papierowych lub materiałowych opakowaniach. Nasiona słonecznika nie lubią wilgoci, więc warto zadbać o suche miejsce z niską wilgotnością powietrza.

***

Zobacz także:

Jak zrobić pasztet słonecznikowy z żurawiną?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas