Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

Pyszna pieczeń - w kształcie warkocza z warzywami w sosie beszamelowym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 750 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, czarny pieprz
  • 130 g masła
  • 500 g małych ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 400 g pora
  • 200 g mrożonego groszku
  • 5 łyżek mąki
  • 400 ml mleka
  • łyżka bulionu instant
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki średnio-ostrej musztardy
  • tarta gałka muszkatołowa
  • mąka do podsypywania Przygotowanie:

Ciasto francuskie ułożyć na deseczce, aby odtajało. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajkiem, przecierem pomidorowym i bułka tartą. Doprawić solą i pieprzem. 25 g masła roztopić i zostawić, by nieco ostygło. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować (33 x 45 cm), posmarować masłem. Mięso mielone uformować w wałek o długości ok 45 cm, ułożyć na cieście i zawinąć. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki i pora pokroić w plasterki.

"Wałek" z mięsa mielonego przeciąć wzdłuż i skręcić jak sznur. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 200 st. C przez 30-35 minut.

Marchewkę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać pora i groszek.

80 g masła roztopić w rondelku. Opruszyć maką i zasmażyć. Stopniowo wlewać 500 ml wody i mleko. Zagotować, dodać bulion. Gotować 5 minut.

Warzywa odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. 2 cebule pokroić w krążki i usmażyć na złoto na 25 g masła. Do sosu wmieszać musztardę, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki i warzywa wlożyć do sosu, jeszcze raz podgrzać. Pieczeń "warkocz" dekorować cebulą i siekaną pietruszką. Podawać z warzywami

Czas przygotowania 75 minut

Jedna porcja zawiera 3230 kJ/771 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas