Ogórki małosolne najwyższych lotów. Adam Małysz zdradza sekretny przepis

Ogórki małosolne najwyższych lotów? Tajną recepturę zdradził Adam Małysz. – Wiele osób pytało mnie o przepis, więc dzielę się z Wami moim sekretem – napisał na Facebooku Adam Małysz. Były skoczek nie ukrywa, że są one dla niego najlepszym dodatkiem do grilla. Twierdzi również, że potrafi je przyrządzić po mistrzowsku.

Adam Małysz zdradza sekretny przepis na ogórki małosolne. W czym tkwi sekret mistrza?
Adam Małysz zdradza sekretny przepis na ogórki małosolne. W czym tkwi sekret mistrza?Andrzej Iwanczuk /ReporterEast News

Adam Małysz mistrzem w kuchni?

Adam Małysz to człowiek wielu talentów. Utytułowany polski skoczek, a obecnie prezes Polskiego Związku Narciarskiego od czasu do czasu pokazuje fanom, jak wygląda jego życie prywatne. Okazuje się również, że Małysz to mistrz w przyrządzaniu ogórków małosolnych.

- Lubicie ogórki małosolne? Dla mnie to najlepszy dodatek do letniego grilla. A nieskromnie dodam, że podobno bardzo dobrze wychodzi mi ich przyrządzanie - pochwalił się na Instagramie Adam Małysz.

Adam Małysz zdradza przepis na idealne ogórki małosolne

Fani zaczęli dopytywać o sekretny przepis mistrza. Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać. Dzień później Małysz opublikował przepis na swoim profilu na Facebooku.

- Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem" Smacznego! - napisał w mediach społecznościowych.

Przepis na ogórki małosolne według Adama Małysza

Składniki:

  • 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepsze)
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • czosnek cały (częściowo pokrojony, a częściowo obrany na żabki),
  • chrzan
  • papryczka chili (jeśli ktoś lubi ostrzejsze - pokroić i dodać).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie i zalać również zimną wodą. Pozostawić na 2-3 godziny
  2. Zagotować 3 litry wody, dodać soli, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia
  3. Do słoja wsadzać (na przemian): ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę, koper
  4. Zalać ostudzoną wodą i pozostawić na 2-3 dni.

- I będą super! Choć ja często jem już na drugi dzień. Nie mogę się powstrzymać - dodaje Adam Małysz.

***

Zobacz również: 

''Polacy za Granicą'': Polka o tym, jak Niderlandy wspierają matki noworodkówPolsat Play
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas