Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Pikle gotowe w 8 godzin!
Przyzwyczailiśmy się do tego, że klasyczne ogórki małosolne trzeba odrobinę poczekać - co najmniej dwa dni, a czasem dłużej. Tymczasem bloger Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno przepisem na ekspresowe przetwory gotowe o wiele szybciej. Jak przygotować ogórki małosolne na sucho?
Spis treści:
Ekspresowe ogórki małosolne. Kim jest autor przepisu?
"Jestem wielkim pasjonatem kuchni (...). Brałem udział w 4. edycji MasterChef Polska, gdzie dotarłem do finałowej piątki. To pozwoliło mi rozwinąć się kulinarnie" - pisze o sobie Tomasz Strzelczyk. Jest także aktywnym twórcą serwisu YouTube, blogerem oraz autorem książek kulinarnych. Kucharz podzielił się już ze swoimi fanami niezliczoną liczbą przepisów na wszelakie dania. Jednym z najnowszych są ogórki na sucho.
Warto wiedzieć: Ogórki zapakowane w folię? Są tego dwie przyczyny
Ogórki małosolne na sucho - przepis
Czego będziemy potrzebowali? Oto lista składników:
1,5 kg mniejszych ogórków gruntowych
Ogórki małosolne - przygotowanie
Ogórki należy umyć, odciąć końcówki i równomiernie rozłożyć do trzech przygotowanych woreczków. Do każdego woreczka równomiernie dodać soli i siekanego kopru, a także czosnku, również pokrojonego na małe kawałki. Przygotowując ostrą wersję ogórków, w tym momencie należy także dodać szczyptę papryczki chili.
Zobacz również: Sałatka z ogórków konserwowych na słodko
Do każdego woreczka ląduje jeszcze liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i szczypta pieprzu. Następnie należy zamknąć woreczki, przemieszać ogórki z przyprawami i wstawić do lodówki. Po jakimś czasie mieszanie powtórzyć, dla dobrego rozprowadzenia przypraw. Po 8 do 10 godzinach są już gotowe.
Ogórki małosolne to sprawdzony i doskonały dodatek do pieczonego i grillowanego mięsa, sałatek, kanapek. W swojej wersji na sucho zwalniają nas z wielu czasochłonnych obowiązków, takich jak przygotowanie zalewy i pasteryzacja. Z pewnością warto wypróbować pomysł pana Tomka.
***