Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Pikle gotowe w 8 godzin!

Przyzwyczailiśmy się do tego, że klasyczne ogórki małosolne trzeba odrobinę poczekać - co najmniej dwa dni, a czasem dłużej. Tymczasem bloger Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno przepisem na ekspresowe przetwory gotowe o wiele szybciej. Jak przygotować ogórki małosolne na sucho?

Ogórki małosolne na sucho to sprawdzony i doskonały dodatek do wielu potraw
Ogórki małosolne na sucho to sprawdzony i doskonały dodatek do wielu potraw123RF/PICSEL

Ekspresowe ogórki małosolne. Kim jest autor przepisu?

"Jestem wielkim pasjonatem kuchni (...). Brałem udział w 4. edycji MasterChef Polska, gdzie dotarłem do finałowej piątki. To pozwoliło mi rozwinąć się kulinarnie" - pisze o sobie Tomasz Strzelczyk. Jest także aktywnym twórcą serwisu YouTube, blogerem oraz autorem książek kulinarnych. Kucharz podzielił się już ze swoimi fanami niezliczoną liczbą przepisów na wszelakie dania. Jednym z najnowszych są ogórki na sucho.

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Czego będziemy potrzebowali? Oto lista składników:

1,5 kg mniejszych ogórków gruntowych 

  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • do pikantnej wersji ogórków 3 szczypty mielonej papryczki chili 
  • pęczek koperku
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 woreczki strunowe
  • Ogórki małosolne - przygotowanie

    Ogórki należy umyć, odciąć końcówki i równomiernie rozłożyć do trzech przygotowanych woreczków. Do każdego woreczka równomiernie dodać soli i siekanego kopru, a także czosnku, również pokrojonego na małe kawałki. Przygotowując ostrą wersję ogórków, w tym momencie należy także dodać szczyptę papryczki chili.

    Do każdego woreczka ląduje jeszcze liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i szczypta pieprzu. Następnie należy zamknąć woreczki, przemieszać ogórki z przyprawami i wstawić do lodówki. Po jakimś czasie mieszanie powtórzyć, dla dobrego rozprowadzenia przypraw. Po 8 do 10 godzinach są już gotowe.

    Ogórki małosolne to sprawdzony i doskonały dodatek do pieczonego i grillowanego mięsa, sałatek, kanapek. W swojej wersji na sucho zwalniają nas z wielu czasochłonnych obowiązków, takich jak przygotowanie zalewy i pasteryzacja. Z pewnością warto wypróbować pomysł pana Tomka.

    ***

    Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas