Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Nalewka na serce i stany zapalne

Agnieszka Tkacz

Oprac.: Agnieszka Tkacz

Letnie zatrzęsienie owoców sprawia, że szukamy ciekawych sposobów na ich przetworzenie. Jedną z najlepszych metod na zachowanie ich smaku na zimę, jest przygotowanie nalewki. Zobacz, w jaki sposób możesz przygotować samodzielnie nalewkę malinową. Czy wiesz, jakimi właściwościami zdrowotnymi może wspomóc twój organizm?

Jak wykorzystać maliny?
Jak wykorzystać maliny?123RF/PICSEL

Jak zrobić dobrą nalewkę malinową? Przepis

Do przygotowania nalewki z malin będziemy potrzebować:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 l wódki 40%,
  • 0,5 l spirytusu 95%,
  • 0,4 kg cukru.

Przygotowanie nalewki rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia malin z szypułek oraz zanieczyszczeń. Następnie umieszczamy je w dużym słoiku. Zalewamy je spirytusem oraz wódką. Pamiętaj, aby alkohol najpierw zmieszać ze sobą, a dopiero potem zalać nim owoce. Owoce powinny być całkowicie pokryte płynem. Zakręć naczynie i porządnie nim wstrząśnij, aby mieć pewność, że alkohol dotarł wszędzie. Odstaw słoik do chłodnego i ciemnego miejsca.

Po upływie 5-6 dni otwórz słoik i odsącz z owoców płyn. Przelej go do butelki i dobrze zakręć. Pozostałe owoce zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na kilka godzin. Kiedy cukier się rozpuści, zlej powstały syrop do osobnego naczynia. Odciśnij owoce, aby upewnić się, że w słoiku nic nie zostało. Z 1 kg malin powinniśmy uzyskać około 1,5 litra nalewki.

Ostatnim krokiem jest połączenie cukrowego syropu z wcześniej uzyskanym malinowym alkoholem. Następnie wystarczy przelać mieszankę do butelki i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nalewka powinna być już gotowa do picia.

Właściwości nalewki malinowej

Zależnie od tego, jakiego alkoholu użyjemy oraz ile cukru dodamy, kaloryczność nalewki się zmienia. Z tego powodu warto samodzielnie obliczyć jej wartość energetyczną, szczególnie jeśli dbamy o linię lub jesteśmy na diecie odchudzającej.

Nalewka z malin, podobnie jak sok z tych owoców ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, magnez, potas oraz żelazo. Zawiera również dużą ilość przeciwzapalnych i antynowotworowych substancji, takich jak kwas elagowy, ketony malinowe, kwasy organiczne, w tym jabłkowy, cytrynowy oraz salicylowy, oraz polifenole.

Nalewka z malin to doskonały sposób na zachowanie wartości odżywczych owoców
Nalewka z malin to doskonały sposób na zachowanie wartości odżywczych owoców123RF/PICSEL

Kiedy pomaga nalewka z malin?

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że nalewka malinowa ma uniwersalne zastosowanie. Sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy chcemy wspomóc nasz układ odpornościowy. Pomoże również w przypadku przeziębień oraz chorób — ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Należy uważać jedynie na to, jakie środki przyjmujemy. Alkohol, który jest w nalewce, może źle wpływać na nasz organizm w połączeniu z wieloma lekami.

Nalewka malinowa działa pozytywnie również na różne dolegliwości bólowe. Poleca się ją kobietom, które cierpią na bolesne miesiączki oraz dyskomfort związany z menopauzą. Łagodząco wpływa na stany zapalne i pomaga w ich leczeniu.

Nalewka z malin ma także dobry wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Poprawia kondycję naczyń krwionośnych i funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych.

Zobacz także:

Domowy syrop malinowy - jak go zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas