Reklama

Napój z "czerwonych diamentów". Eliksir mocy, nie tylko dla osób 50 plus

Napój z "czerwonych diamentów" można nazwać eliksirem mocy, bo zawiera on 3 razy więcej żelaza niż szpinak! Zalecany jest osobom po 50 roku życia, bo wzmacnia organizm i pracę mózgu, ale jest zdrowym uzupełnieniem diety także dla młodszych. Pod nazwą “czerwone diamenty” kryją się nadal niezbyt popularne w naszym kraju owoce. Dowiedz się jak przygotować eliksir mocy z jagód goji.

Dlaczego warto pić eliksir mocy z nasion goji?

Jagody goji, czyli “czerwone diamenty", uważane są za superfood. Trudno się temu dziwić biorąc pod uwagę bogactwo ukrytych w nich składników odżywczych. Zalecana dawka dzienna tych owoców, to według specjalistycznej literatury 5 - 12 gramów. W takiej porcji jagód goji znajdziesz między innymi: 

  • żelazo - pokrywa 18 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik,
  • witaminę C - uzupełnią 20 proc. dziennego zapotrzebowania, 
  • selen - 25 proc. dziennego zapotrzebowania.

Oprócz tego owoce goji zawierają także: 

Reklama
  • witaminy z grupy B, witaminę A, K, E, 
  • fosfor,
  • wapń,
  • miedź,
  • cynk,
  • kwas omega-6.

Zobacz również: Eliksir piękna domowej roboty – glow up gwarantowany. Kluczowy jeden składnik z warzywniaka

Wpływ nasion goji na organizm

Zawartość składników odżywczych w jagodach goji sprawia, że mają one pozytywny wpływ na nasz organizm: poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, produkcję hormonów i wzmacniają odporność. Owoce goji zmniejszają też stres oksydacyjny, dzięki czemu wpływają na młody wygląd skóry i zdrowe włosy oraz paznokcie. W jagodach goji mieści się też dużo białka, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości, co cenią osoby będące na diecie. Owoce goji zawierają cholinę, która wykorzystywana jest w lekach na ból gardła, także przy chorobie Alzheimera stosowana jest terapia cholinowa. Ta substancja witaminopododbna ma też wpływ na serce i ciśnienie tętnicze krwi. Stwierdzono, że jej niedobór w organizmie może być przyczyną zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.

Jednak nie wszyscy powinni się raczyć owocami goji, nie są one zalecane przy zażywaniu leków przeciwzakrzepowych, ciąży i karmieniu piersią. Nie należy spożywać ich też w nadmiarze, bo mogą powodować problemy gastryczne.

Bogata zawartość składników odżywczych sprawia, że warto przygotować napój z jagód goji. Przepis na napar je banalny i nie zajmie ci wiele czasu.

Nasiona goja można wykorzystywać także w kuchni, poznaj przepis na kurczaka z jagodami goja.

Napój z jagód goji: Przepis

Składniki

  • Szklanka wody
  • 2 łyżeczki jagód goja
  • Połowa cytryny
  • Pół łyżeczki starego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego korzenia)
  • Listek mięty

Aby przygotować eliksir mocy z jagód goji, postępuj według następujących kroków:

  1. Zagotuj szklankę wody. 
  2. Do szklanki wrzuć jagody goja, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut. 
  3. Następnie wrzuć do szklanki imbir, wymieszaj i odczekaj, aż napar z jagód goji nieco przestygnie.
  4. Wciśnij połowę soku z cytryny i wrzuć listek mięty - wymieszaj. 
  5. Pij jeszcze ciepły. 

Na zdrowie!

Zobacz również: Tybetański eliksir młodości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jagody goji
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy