Pierś z kurczaka z marynowaną papryką
Zamarynuj paprykę i przygotuj pyszny obiad.

Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka, - kilka marynowanych cebulek, - 1 kg papryki, - 1/4 główki czosnku, - 1 cebula, - 3-4 listki laurowe, - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, - kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, - 2 szklanki octu spirytusowego, - 7 szklanek wody, - 4 łyżki cukru, - 4 łyżki oleju, - 1,5 łyżki soli, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, pokroić. Paprykę układać dość ciasno w słoikach, przekładać cebulą, ziołami i czosnkiem. Do każdego słoika wkładać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i olejem. Zalać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki zakręcić. Słoiki układać w szerokim garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie słoiki wyjąć i ostudzić. Pierś z kurczaka pokroić na plastry, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z marynowaną papryką i cebulką oraz z sosem winegret. Czas przygotowania 3 h. Przepis na 4 osoby.