Pij codziennie, 15 minut przed posiłkiem. Pobudza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Sok z selera to nie tylko wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ale też bardzo zdrowy napój, wzmacniający odporność, zmniejszający stres, a nawet ryzyko chorób cywilizacyjnych. Badania wykazały, że z powodzeniem mogą go także stosować osoby na diecie - nie tylko zapobiega zaparciom i odkładaniu się wody w organizmie, ale przyspiesza też przemianę materii i pomaga schudnąć.
Spis treści:
Sok z selera naciowego: Na co pomaga?
Sok z selera naciowego ma wiele właściwości zdrowotnych, ale znany jest głównie z tego, że:
- nawadnia - w 100 gramach selera naciowego jest bowiem nawet 90 gramów wody
- działa przeciwzapalnie
- wzmacnia odporność
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i cukrzycy typu B
- jest cennym źródłem żelaza, magnezu, cynku, witaminy C i witamin z grupy B oraz flawonoidów
- zmniejsza stres
- ma działanie moczopędne
- przyspiesza przemianę materii i wspiera przyswajanie składników odżywczych z pożywienia
Sok z selera naciowego na odchudzanie
Badania wykazały, że sok z selera nie tylko przyspiesza przemianę materii i zmniejsza ryzyko rozwoju zaparć, ale dodatkowo stymuluje wydzielanie żółci, wspomaga trawienie tłuszczy i wspiera funkcjonowanie wątroby. Według dietetyków może więc przyspieszyć proces odchudzania.
Sok z selera jest dobrym źródłem błonnika, który daje szybkie uczucie sytości i pozwala unikać podjadania. Błonnik poprawia dodatkowo mikroflorę jelitową, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi i sprawia, że układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji.
Regularne spożywanie soku z selera pobudza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale tyko w przypadku, gdy stosujemy dobrze zbilansowaną dietę o deficycie kalorycznym.
Sok z selera naciowego na czczo czy na noc?
Jak zrobić sok z selera?
Sok z selera najlepiej przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej, która ogranicza nadmierną eliminację witamin i innych składników odżywczych, ale można użyć do tego także blendera lub sokowirówki.
Przepis na sok z selera:
Cztery łodygi rośliny należy pokroić na małe kawałki i przepuścić przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Sok ma specyficzny smak, więc warto dodać do niego takie warzywa i owoce jak:
- cytryna
- jabłko
- marchewka
- kiwi
Wszystkie te składniki również należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wyciskarki, sokowirówki lub blendera. Nie musimy obierać warzyw i owoców ze skórki, jeśli wcześniej zalejemy je wodą z octem oraz sodą oczyszczoną - pozwoli ona pozbyć się np. szkodliwych wosków i pestycydów. Jeśli przygotowany sok jest zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą.
Kto nie powinien pić soku z selera?
Seler naciowy jest bogaty w szczawiany, dlatego nie powinny go spożywać osoby cierpiące na zapalenie pęcherza. Napój ten nie jest także zalecany kobietom w ciąży.
Zobacz również: Domowe napoje i syropy na odporność organizmu!