Pilaw z indykiem
Pilaw z indykiem to tradycyjna potrawa wschodnia dla całej rodziny. Pilaw jest popularną potrawą na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach. Po wstępnych przygotowaniach samo duszenie zajmie ci mniej niż pół godziny. Pilaw z indykiem możesz podać ją z ryżem lub kaszą bulgur - zawsze smakuje znakomicie!

Składniki
- 70 dag filetu z piersi indyka
- 3 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 4-5 łyżek oleju
- 2 szkl. ryżu lub kaszy bulgur
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól, pieprz do smaku
Pilaw z indykiem - przygotowanie
1. Umyte marchewki obierz na grubej tarce. Możesz pokroić je w słupki. Cebulę obierz i posiekaj, filet opłucz i osusz. Mięso pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste. Dołóż mięso, marchewkę oraz czosnek. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj.
3. Całość przypraw do smaku i duś pod przykryciem ok. 25 minut.
Gotowe!
Sprawdź też przepisy na inne dania z dodatkiem drobiu:
Zobacz również: