Reklama

Reklama

Pizza orkiszowa

Tradycyjna pizza dla wielu osób jest zbyt kaloryczna. Na szczęście istnieje jej pyszna i zdrowa alternatywa - pizza orkiszowa! Pizza orkiszowa jest prosta w przygotowaniu i smakuje równie dobrze!

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 130 ml wody
  • ulubione dodatki

Sposób wykonania:

Do większej misy przesypujemy mąkę. Dodajemy sól oraz oliwę. W kubku mieszamy letnią wodę z drożdżami oraz cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wlewamy płyn do mąki. Całość wyrabiamy.

Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w misce w ciemne i ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy oliwą. Nadajemy odpowiedni kształt pizzy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki.

Pizza orkiszowa piecze się 10 minut w temperaturze 250°C z włączoną funkcją góra-dół. Pizza orkiszowa najlepiej smakuje z serem mozzarella z zalewy. Sprawdź też inny przepis na pizzę.

Reklama

Rada:

Drożdże świeże możemy zastąpić suchymi (7 g suchych = 25 g świeżych).

Ciasto najlepiej robić na kamieniu do pizzy i piec 5 minut. Można do niego dodać łyżeczkę ziół prowansalskich.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Jak zrobić pizzę? Sprawdź też ten przepis!


* * *

Zobacz więcej:

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje