Placki z pieczarkami i szpinakiem
Placki z pieczarkami i szpinakiem to idealny pomysł na każdy posiłek. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placki z pieczarkami i szpinakiem także są dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do naszej diety.

Składniki
- 20 dag szczawiu
- 20 dag szpinaku
- olej
- cebula
- 12 pieczarek
- gałka muszkatołowa
- czosnek
- granulowany
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 5 dag parmezanu
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka kuchennej sody oczyszczonej
- ostra i słodka papryka w proszku
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Umyty szczaw i szpinak drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, wrzuć starte na tarce pieczarki. Dodaj szczaw ze szpinakiem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem. Przełóż do miski z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, startym serem żółtym, wodą gazowaną, mąką i sodą.
Przypraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką w proszku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu formuj na patelni placki z powstałej masy. Smaż z jednej i drugiej strony aż do ścięcia się masy.
Placki z pieczarkami i szpinakiem możesz podawać na zimno i na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany.
***
Zobacz również:
Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!Wypróbuj również:Placki pieczarkowo-serowe lub placuszki serowo-cukiniowe.