Reklama

Reklama

Placki z pieczarkami i szpinakiem

Placki z pieczarkami i szpinakiem to idealny pomysł na każdy posiłek. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placki z pieczarkami i szpinakiem także są dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do naszej diety.

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 20 dag szczawiu
  • 20 dag szpinaku
  • olej
  • cebula
  • 12 pieczarek
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
  • granulowany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 5 dag parmezanu
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka kuchennej sody oczyszczonej
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Umyty szczaw i szpinak drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, wrzuć starte na tarce pieczarki. Dodaj szczaw ze szpinakiem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem. 

Przełóż do miski z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, startym serem żółtym, wodą gazowaną, mąką i sodą. 

Przypraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką w proszku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu formuj na patelni placki z powstałej masy. Smaż z jednej i drugiej strony aż do ścięcia się masy. 

Reklama

Placki z pieczarkami i szpinakiem możesz podawać na zimno i na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany.

***

Zobacz również:

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wypróbuj również:

Placki pieczarkowo-serowe lub placuszki serowo-cukiniowe.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje