Placki ziemniaczane z piekarnika – smakują lepiej niż smażone!

Placki ziemniaczane z piekarnika wyjdą równie pyszne jak smażone
Placki ziemniaczane z piekarnika wyjdą równie pyszne jak smażone123RF/PICSEL

Czym są placki ziemniaczane?

Jakie ziemniaki wybrać?

Najszybsze placki ziemniaczane z piekarnika

Do wykonania pysznych placków ziemniaczanych z piekarnika potrzeba tylko kilku składników
Do wykonania pysznych placków ziemniaczanych z piekarnika potrzeba tylko kilku składników123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy: sól, pieprz oraz inne ulubione
  • Dokładnie umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z powstałej masy odciskamy i odlewamy zebraną wodę. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, czosnek, ulubione przyprawy oraz 1-2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Możemy go delikatnie natłuścić. Za pomocą chochelki lub łyżki wykładamy porcję masy ziemniaczanej, formując placki.
  • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 25 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przewracamy placki na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 10 minut.
"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv