Placki ziemniaczane z piekarnika – smakują lepiej niż smażone!

Placki ziemniaczane z piekarnika wyjdą równie pyszne jak smażone
Placki ziemniaczane z piekarnika wyjdą równie pyszne jak smażone123RF/PICSEL

Czym są placki ziemniaczane?

Jakie ziemniaki wybrać?

Zobacz również:

    Najszybsze placki ziemniaczane z piekarnika

    Do wykonania pysznych placków ziemniaczanych z piekarnika potrzeba tylko kilku składników
    Do wykonania pysznych placków ziemniaczanych z piekarnika potrzeba tylko kilku składników123RF/PICSEL
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki mąki pszennej
    • Przyprawy: sól, pieprz oraz inne ulubione
    • Dokładnie umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z powstałej masy odciskamy i odlewamy zebraną wodę. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, czosnek, ulubione przyprawy oraz 1-2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
    • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Możemy go delikatnie natłuścić. Za pomocą chochelki lub łyżki wykładamy porcję masy ziemniaczanej, formując placki.
    • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 25 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przewracamy placki na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 10 minut.
    "Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv