Kulinarne wspomnienie beztroskich wakacji na wsi. Z tym przepisem zupa szczawiowa wyjdzie doskonała

Niektórym osobom zupa szczawiowa kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i wakacjami spędzanymi u babci na wsi. Dziś zupa szczawiowa prawdopodobnie nie jest pierwszym wyborem podczas planowania obiadu w wielu polskich domach, ale zdecydowanie warto to zmienić. Jak przygotować taki posiłek, by był aromatyczny i smaczny?

Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść szczaw?

Zupa szczawiowa nie tylko charakteryzuje się specyficznym smakiem, ale to również bardzo dobre źródło witamin, właśnie za sprawą wspomnianej rośliny. Szczaw jest bogaty w witaminy C, K oraz A, ponadto znajdziemy w nim również żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy.

Spożywanie szczawiu prozdrowotnie wpływa na układ pokarmowy, a to za sprawą błonnika występującego w roślinie. Szczaw posiada właściwości detoksykacyjne, a więc pomaga oczyszczać organizm z toksyn i innych, niepożądanych substancji.

Zupa szczawiowa - przepis

Do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy szczawiowej potrzebujemy następujących składników:

  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika,
  • 500 g surowych, wieprzowych żeberek,
  • 400 g surowych skrzydełek z kurczaka lub z indyka,
  • jedna marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • kawałek pora,
  • śmietana 18 proc. - cztery łyżki,
  • mąka pszenna - jedna łyżeczka,
  • liście laurowe - trzy sztuki,
  • ziele angielskie - trzy sztuki,
  • pieprz i sól,
  • ziemniaki,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • szczypiorek.

Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, żeberka kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy, dodajemy do garnka. W garnku lądują również seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy dwoma litrami zimnej wody.

Pod garnkiem odpalamy palnik i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. półtorej godziny. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyławiamy je z garnka, by pozostał w nim sam wywar. Ugotowaną marchewkę kroimy na drobną kostkę. Z żeberek oddzielamy mięso od kości, to samo robimy z ugotowanymi skrzydełkami.

Pokrojoną marchewkę oraz oddzielone mięso ponownie umieszczamy w garnku z wywarem. Świeży szczaw dokładnie myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pozbywamy się ogonków i dodajemy do garnka z wywarem, marchewką i mięsem (szczaw ze słoika nie wymaga mycia). Całość dokładnie mieszamy i czekamy do momentu, aż szczaw zmieni kolor na lekko brązowy.

Czy warto jeść szczaw?
Czy warto jeść szczaw?123RF/PICSEL

Do niewielkiej miseczki aplikujemy cztery łyżki śmietany i jedną łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Do tej samej miseczki wlewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy powoli do garnka z zupą, mieszamy. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki oraz ugotowane jajka pokrojone na pół. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut i okraszamy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

Za co Magdalena Różczka jest wdzięczna losowi?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas