Kulinarne wspomnienie beztroskich wakacji na wsi. Z tym przepisem zupa szczawiowa wyjdzie doskonała
Niektórym osobom zupa szczawiowa kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i wakacjami spędzanymi u babci na wsi. Dziś zupa szczawiowa prawdopodobnie nie jest pierwszym wyborem podczas planowania obiadu w wielu polskich domach, ale zdecydowanie warto to zmienić. Jak przygotować taki posiłek, by był aromatyczny i smaczny?
Dlaczego warto jeść szczaw?
Zupa szczawiowa nie tylko charakteryzuje się specyficznym smakiem, ale to również bardzo dobre źródło witamin, właśnie za sprawą wspomnianej rośliny. Szczaw jest bogaty w witaminy C, K oraz A, ponadto znajdziemy w nim również żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy.
Spożywanie szczawiu prozdrowotnie wpływa na układ pokarmowy, a to za sprawą błonnika występującego w roślinie. Szczaw posiada właściwości detoksykacyjne, a więc pomaga oczyszczać organizm z toksyn i innych, niepożądanych substancji.
Czytaj także: Szczaw do słoików na zimę: Idealny do zupy!
Zupa szczawiowa - przepis
Do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy szczawiowej potrzebujemy następujących składników:
- 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika,
- 500 g surowych, wieprzowych żeberek,
- 400 g surowych skrzydełek z kurczaka lub z indyka,
- jedna marchewka,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- kawałek pora,
- śmietana 18 proc. - cztery łyżki,
- mąka pszenna - jedna łyżeczka,
- liście laurowe - trzy sztuki,
- ziele angielskie - trzy sztuki,
- pieprz i sól,
- ziemniaki,
- jajka ugotowane na twardo,
- szczypiorek.
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, żeberka kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy, dodajemy do garnka. W garnku lądują również seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
Pod garnkiem odpalamy palnik i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. półtorej godziny. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyławiamy je z garnka, by pozostał w nim sam wywar. Ugotowaną marchewkę kroimy na drobną kostkę. Z żeberek oddzielamy mięso od kości, to samo robimy z ugotowanymi skrzydełkami.
Pokrojoną marchewkę oraz oddzielone mięso ponownie umieszczamy w garnku z wywarem. Świeży szczaw dokładnie myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pozbywamy się ogonków i dodajemy do garnka z wywarem, marchewką i mięsem (szczaw ze słoika nie wymaga mycia). Całość dokładnie mieszamy i czekamy do momentu, aż szczaw zmieni kolor na lekko brązowy.
Do niewielkiej miseczki aplikujemy cztery łyżki śmietany i jedną łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Do tej samej miseczki wlewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy powoli do garnka z zupą, mieszamy. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki oraz ugotowane jajka pokrojone na pół. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut i okraszamy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!