Kulinarny odkurzacz na złogi w jelitach. Szybko rozprawi się z bałaganem w organizmie

Jak przygotować rozgrzewający krupnik?
Jak przygotować rozgrzewający krupnik?123RF/PICSEL

Krupnik - co to za zupa?

Dlaczego krupnik jest zdrowy?

Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów
Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów123RF/PICSEL

Gotowa lista zakupów

  • 800 g drobiu (skrzydełka, nogi, udka)
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy w proszku
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup123RF/PICSEL

Jak ugotować rozgrzewający krupnik?

  1. Mięso umieszczamy w dużym garnku, zalewamy przefiltrowaną wodą, a następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną z łupiny cebulę.
  2. Naczynie zabezpieczamy pokrywką, umieszczamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy całość do zagotowania. Kiedy zobaczymy, że woda zaczęła wrzeć, zmniejszmy moc palnika do minimum i gotujmy jeszcze przez godzinę.
  3. Pamiętajmy, by w trakcie na bieżąco usuwać z powierzchni wody zebrane szumowiny, czyli ścinające się białko z mięsa. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z garnka ugotowane mięso oraz przyprawy.
  4. Drób kładziemy na talerzu, a kiedy całkowicie wystygnie, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do garnka z bulionem.
  5. W kolejnym kroku przechodzimy do obrania oraz pokrojenia w kostkę pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Tak przygotowane lądują w zupie.
  6. Do składników dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, doprawiamy płaską łyżeczką soli oraz 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na minimalnej mocy palnika, odliczając ok. 30-35 minut.
  8. Z czasem zauważymy, że kasza napęczniała, a warzywa zmiękły. Dla podbicia smaku oraz koloru dodajemy jeszcze szczyptę kurkumy.
  9. Ugotowany krupnik podajemy na ciepło. Możemy posypać go z wierzchu posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, a także zaserwować z kromką świeżego pieczywa.
„Ewa gotuje”: Zupa z fasolką szparagowąPolsat