Opatrunek dla zmęczonych jelit. Jedz zwłaszcza w porze zimowej

Ekstremalnie niskie temperatury za oknem sprawiają, że coraz chętniej wracamy do tradycyjnych polskich przepisów. Nic nie rozgrzewa tak dobrze i szybko, jak porcja parującego krupniku nalana do głębokiego talerza. Smak i aromat bogatego bulionu, porcja miękkich warzyw oraz dopełniająca wszystkiego kasza to idealne rozwiązanie w mroźne dni, kiedy mamy ochotę siedzieć pod kocem z mocno rozgrzewającym daniem.

Jak przygotować rozgrzewający krupnik?
Jak przygotować rozgrzewający krupnik?123RF/PICSEL

Krupnik - co to za zupa?

Doskonałym pomysłem na zrobienie porządku w lodówce jest ugotowanie krupniku. To zupa, która powstaje na bazie bulionu (najczęściej drobiowego), licznych warzyw oraz kaszy jęczmiennej. Znawcy kuchni uważają, że to jeden z najstarszych udokumentowanych polskich przepisów.

Receptura znalazła swoje miejsce w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która ukazała się w 1985 roku, a nosiła tytuł - "365 obiadów za pięć złotych". Co ciekawe, wersja bazowa zupy powstawała jedynie na bazie samych warzyw. Dopiero z czasem zaczęto ją rozszerzać m.in. o kaszę jęczmienną, gryczaną, pęczak, ryż, a nawet dodatek grzybów.

Dlaczego krupnik jest zdrowy?

W książkach kucharskich figuruje pod kategorią zup, jednak krupnik o wiele bardziej przypomina sycące danie jednogarnkowe. Ma to związek z ilością składników niezbędną do uzyskania pysznego efektu. Potrawa doskonale ogrzewa zziębnięty żołądek, dlatego doskonale nadaje się po mroźnym spacerze, a także w licznych chorobach. Odpowiednie dobrane składniki tworzą w organizmie naturalną tarczę ochronną, nie dopuszczając do środka infekcji. Głównym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, dzięki której danie zyskuje na wartościach odżywczych.

Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów
Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów123RF/PICSEL

Z każdą porcją zupy dostarczamy organizmowi błonnika, żelaza, miedzi, potasu oraz fosforu. Potrawa zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i wyróżnia się wysoką dawką niacyny - składnika tworzącego czerwone krwinki oraz uczestniczącego w usprawnieniu metabolizmu. Dietetycy wskazują także na kolejne zalety krupniku - jest daniem wyjątkowo niskokalorycznym, w jednym talerzu znajduje się ok. 120 kcal. Dodatkowo szybko wymiata złogi zalegające w jelitach. Warto jednak mieć na uwadze, że wersję dietetyczną najlepiej przygotować na wywarze warzywnym.

Gotowa lista zakupów

Składniki:

  • 800 g drobiu (skrzydełka, nogi, udka)
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy w proszku
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup123RF/PICSEL

Jak ugotować rozgrzewający krupnik?

  1. Mięso umieszczamy w dużym garnku, zalewamy przefiltrowaną wodą, a następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną z łupiny cebulę.
  2. Naczynie zabezpieczamy pokrywką, umieszczamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy całość do zagotowania. Kiedy zobaczymy, że woda zaczęła wrzeć, zmniejszmy moc palnika do minimum i gotujmy jeszcze przez godzinę.
  3. Pamiętajmy, by w trakcie na bieżąco usuwać z powierzchni wody zebrane szumowiny, czyli ścinające się białko z mięsa. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z garnka ugotowane mięso oraz przyprawy.
  4. Drób kładziemy na talerzu, a kiedy całkowicie wystygnie, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do garnka z bulionem.
  5. W kolejnym kroku przechodzimy do obrania oraz pokrojenia w kostkę pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Tak przygotowane lądują w zupie.
  6. Do składników dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, doprawiamy płaską łyżeczką soli oraz 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na minimalnej mocy palnika, odliczając ok. 30-35 minut.
  8. Z czasem zauważymy, że kasza napęczniała, a warzywa zmiękły. Dla podbicia smaku oraz koloru dodajemy jeszcze szczyptę kurkumy.
  9. Ugotowany krupnik podajemy na ciepło. Możemy posypać go z wierzchu posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, a także zaserwować z kromką świeżego pieczywa.
„Ewa gotuje”: Zupa z fasolką szparagowąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas