Pokrój na ćwiartki i zagotuj. Domowy ketchup przekona nawet największego niejadka
Kiedy pomidory dojrzewają w ogrodach, dumnie czerwienią się także w warzywniakach. Gdy sezon w pełni, warto ruszyć z naręczem warzyw wprost do kuchni. A potem przygotować sos, który smakiem do złudzenia przypomina ten sklepowy. Jest jednak o wiele zdrowszy. Jak zrobić własny, domowy ketchup? Oto nieskomplikowany przepis.
Czy ketchup jest zdrowy? Sprawdź po jaki sięgasz
Sklepowe półki wręcz uginają się od nadmiaru tego produktu. A my, szczególnie latem, sięgamy po niego znacznie częściej. Na stoły trafia bowiem przy okazji organizacji uwielbianych przez Polaków grilli, będąc wówczas dodatkiem do mięs. Często towarzyszy również frytkom, a niekiedy pojawia się nawet na kanapkach. Ten sklepowy ma jednak swoje wady.
Zobacz również:
Ketchup, chociaż zachwyca smakiem, może w swoim składzie zawierać sporo niezdrowych dla organizmu substancji - na czele z cukrami, solą czy konserwantami. Podczas zakupów warto więc dokładnie prześledzić etykietę każdego z produktów. Kiedy jednak sezon na pomidory w pełni, nic nie stoi na przeszkodzie, by smaczny ketchup przygotować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Będzie nie tylko zdrowszy, ale również pełen soczystego smaku pomidorów.
Jak zrobić zdrowy ketchup? Oto dlaczego warto
Domowy ketchup, przygotowany na bazie świeżych pomidorów, pełen jest witamin i minerałów. Nic w tym dziwnego, w jego wnętrzu znajduje się bowiem znacznie więcej warzyw, niż w sklepowym odpowiedniku.
Co za tym idzie, przygotowany w domu ketchup dostarcza witamin z grupy B, a także C i E, będąc też dobrym źródłem likopenu - silnego antyutleniacza, który rozprawia się z wolnymi rodnikami. Działa przy tym przeciwnowotworowo i wspomaga układ krążenia. A co, z punktu widzenia rodziców, najważniejsze - dzieci go uwielbiają, zajadając się jego smakiem. Jak więc go przyrządzić?
Zobacz również: Latem gotuję litrami, zimą delektuję się słodkim smakiem. Ulubiony kompot całej rodziny
Jak zrobić dobry ketchup z pomidorów? Łatwy przepis
Do przygotowania domowego ketchupu potrzebować będziemy:
- 3 kg pomidorów (najlepiej sprawdzą się te mięsiste, na przykład odmiany lima),
- większej cebuli,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- większej marchwi,
- 8 łyżek octu jabłkowego,
- 3 ząbków czosnku,
- przypraw: 3 łyżek cukru, po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i pieprzu, łyżeczkę soli.
- Pomidory umyj i osusz. Usuń zieloną szypułkę i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego garnka - najlepiej takiego o pojemności min. 5 litrów.
- Ustaw minimalną moc palnika - tak, by pomidory puściły sok. Nie przykrywaj garnka pokrywką. Po upływie kilku minut zwiększ moc palnika do średniej. Mieszaj pomidory w taki sposób, by dość szybko się rozpadły. Powinno to stać się po godzinie.
- Zawartość garnka przetrzyj przez metalowe sitko. W ten sposób pozbędziesz się skórek i pestek. Przeciśnięte pomidory umieść w garnku.
- Garnek z sosem postaw na ogniu i gotuj do momentu, kiedy odparuje około pół litra wody. Sok powinien w tym momencie zmienić konsystencję na taką, która przypominać będzie passatę. Często mieszaj sos. Ten proces zajmie około 30 do 60 minut.
- Do passaty dodaj startą marchewkę. Zamieszaj i gotuj bez przykrycia.
- Czosnek i cebulę obierz i pokrój, a kolejno zeszklij na oliwie na patelni. Przełóż do garnka z marchewką i passatą.
- Gotuj ketchup bez przykrycia przez 30 minut na małej mocy palnika, często mieszając. Dodaj ocet i przyprawy.
- Gdy wszystkie składniki trafią do garnka, gotuj ketchup jeszcze przez około 5 minut.
- Zblenduj ketchup i przełóż do słoików. Dobrze zakręć i poddaj pasteryzacji. Później przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!