Pomidory w ostrej zalewie
Z małych pomidorków.

Składniki na 6-8 słoiczków:
-1 kg niewielkich czerwonych pomidorów, - 1 kg niewielkich żółtych pomidorów, - 2 główki czosnku, - 4 papryczki chili, - roztwór octu spirytusowego 3 lub 5 proc. ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody), - olej roślinny, - cukier, sól
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno pokrój. Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać wg własnych upodobań smakowych). 2. Na dno słoja wlej dwie łyżki oleju, układaj warstwami pomidory "czosnkowe" i "ostre". Zalej 3-5 proc. roztworem octu przyprawionym do smaku solą i cukrem, szczelnie zamknij. Słoiki ustaw w garnku z wodą. Pasteryzuj około 15 minut.czas przygotowania 50 minut