Pomidory w ostrej zalewie

Z małych pomidorków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

-1 kg niewielkich czerwonych pomidorów,
- 1 kg niewielkich żółtych pomidorów,
- 2 główki czosnku,
- 4 papryczki chili,
- roztwór octu spirytusowego 3 lub 5 proc. ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody),
- olej roślinny,
- cukier, sól

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno pokrój. Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać wg własnych upodobań smakowych).
2. Na dno słoja wlej dwie łyżki oleju, układaj warstwami pomidory "czosnkowe" i "ostre". Zalej 3-5 proc. roztworem octu przyprawionym do smaku solą i cukrem, szczelnie zamknij. Słoiki ustaw w garnku z wodą. Pasteryzuj około 15 minut.czas przygotowania 50 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas