Pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Szakszuka Magdy Gessler smakuje obłędnie

Zacznij dzień od pysznego śniadania
Zacznij dzień od pysznego śniadania VIPHOTO/East News123RF/PICSEL

Szakszuka — co to takiego?

Domowa szakszuka to pomysł na udane śniadanie z jajkami
Domowa szakszuka to pomysł na udane śniadanie z jajkami123RF/PICSEL

Jak zrobić szakszukę? Przepis Magdy Gessler

  • 2 jajka,
  • 2 pomidory,
  • ½ papryki,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • tymianek, sól, pieprz i posiekana natka kolendry — do smaku wedle uznania.

Zobacz również:

    1. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w plastry.
    2. Obierz cebulę oraz czosnek, następnie drobno posiekaj.
    3. Z papryk usuń nasiona i pokrój w paski.
    4. Wlej na patelnię łyżkę oleju. Rozgrzej, następnie wsyp kumin, kurkumę, cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę do momentu, aż poczujesz przyjemny aromat. Po tym poznasz, że czas dorzucić paprykę i pomidory.
    5. Smaż kilka minut. Nadmiar wody powinien odparować.
    6. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
    7. W aromatycznej masie zrób łyżką dwa wgłębienia i wbij do nich jajka. Możesz je delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
    8. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię i duś tyle czasu, by białka były ścięte.

    Praktyczne porady

    Śniadaniowy szpinak z jajkiemInteria Kulinaria