Reklama

Reklama

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to danie, które kochają najmłodsi! Delikatna, łagodna w smaku, lekka, a jednocześnie sycąca będzie hitem każdego obiadu. Zwłaszcza wtedy, kiedy nie masz pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu.



Składniki

  • ok. 0,5 kg z kurczaka z rosołu (bez skór i kości)
  • 1-2 marchewki z rosołu
  • 2 szklanki zimnego rosołu
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ryż do podania
  • sól i pieprz


Mięso rosołowe obierz z kości i skór, a następnie podziel widelcem na mniejsze kawałki.Pokrój marchewkę na plasterki.

Roztop masło - uważaj, bo lubi się szybko przypalać. Dodaj do niego mąkę i wymieszaj aż powstanie gładka masa. Dodaj ok. 1,5 szklanki rosołu - pamiętaj, żeby cały czas mieszać, inaczej będą grudki.

Kiedy sos będzie gładki, dodaj mrożony groszek i zagotuj. Gotuj aż groszek się rozmrozi, a sos zrobi się gęsty. Według uznania możesz rozrzedzić go rosołem, jeśli wolisz, żeby potrawka z kurczaka była rzadsza.

Dodaj marchewkę i mięso, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj - delikatnie, tak, aby mięso się nie rozwaliło. 

Potrawka z kurczaka jest świetna z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.

Wolisz potrawkę w innej wersji? Żaden problem!

* * *

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy