Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka to danie, które kochają najmłodsi! Delikatna, łagodna w smaku, lekka, a jednocześnie sycąca będzie hitem każdego obiadu. Zwłaszcza wtedy, kiedy nie masz pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Składniki
- ok. 0,5 kg z kurczaka z rosołu (bez skór i kości)
- 1-2 marchewki z rosołu
- 2 szklanki zimnego rosołu
- 100 g mrożonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ryż do podania
- sól i pieprz
Mięso rosołowe obierz z kości i skór, a następnie podziel widelcem na mniejsze kawałki.Pokrój marchewkę na plasterki.Roztop masło - uważaj, bo lubi się szybko przypalać. Dodaj do niego mąkę i wymieszaj aż powstanie gładka masa. Dodaj ok. 1,5 szklanki rosołu - pamiętaj, żeby cały czas mieszać, inaczej będą grudki.Kiedy sos będzie gładki, dodaj mrożony groszek i zagotuj. Gotuj aż groszek się rozmrozi, a sos zrobi się gęsty. Według uznania możesz rozrzedzić go rosołem, jeśli wolisz, żeby potrawka z kurczaka była rzadsza.Dodaj marchewkę i mięso, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj - delikatnie, tak, aby mięso się nie rozwaliło. Potrawka z kurczaka jest świetna z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.Wolisz potrawkę w innej wersji? Żaden problem!* * *Zobacz więcej: