Poważny błąd z sałatką jarzynową. Po dwóch dniach wyląduje w koszu

Dlaczego sałatka jarzynowa szybko się psuje?
Dlaczego sałatka jarzynowa szybko się psuje?123RF/PICSEL
  • Sałatka jarzynowa to kulinarna legenda, którą jadamy nie tylko od święta.
  • Zwykle przyrządzamy ją w dużych ilościach, co sprzyja marnowaniu jedzenia. Potrawa bowiem szybko się psuje.
  • Jak długo może stać sałatka jarzynowa w lodówce? Wszystko zależy od tego, jak będziemy z nią postępować i co do niej dodamy.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Klasyczna sałatka jarzynowa to popularny specjał na święta
Klasyczna sałatka jarzynowa to popularny specjał na święta123RF/PICSEL

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

  • Nadprogramową porcję sałatki można zamrozić, dzięki czemu przedłużymy jej trwałość o długie tygodnie, ale pod pewnymi warunkami.
  • W zamrażarce staraj się umieszczać jak najświeższe warzywa - tuż po ugotowaniu i ostudzeniu. Najlepiej zniosą mrożenie, więc postaraj się od razu ocenić wielkość porcji ugotowanych jarzyn.
  • Sałatkę jarzynową można mrozić bez majonezu! Składnik ten źle znosi niską temperaturę. Tak samo zresztą, jak jajka, ogórki kiszone i cebula. Dodawaj je na bieżąco do rozmrożonych warzyw. Uzyskasz najlepszy smak, zapach i uchronisz się przed rewolucjami żołądkowymi.
  • Do mrożenia możesz więc użyć mieszanki marchwi, pietruszki korzeniowej, selera, ziemniaków i groszku.

Jak przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej? Zjesz ją nawet po świętach

  • Nie mieszaj w dużym garnku wszystkich składników od razu. Zwłaszcza majonez  i jajka dorzuć tuż przed planowanym podaniem. Zapas ugotowanych warzyw wytrzyma w lodówce dłużej, a dodanie reszty składników na bieżąco zajmie ci tylko chwilę.
  • Chcesz podać sałatkę podczas przyjęcia? Zaserwuj ją w niewielkiej salaterce, a w razie potrzeby dołóż świeżą porcję. Wielogodzinny pobyt w nagrzanym pomieszczeniu nie przysłuży się jej świeżości.
Niektórzy sałatkę jarzynową wzbogacają wędliną
Niektórzy sałatkę jarzynową wzbogacają wędliną123RF/PICSEL
  • Gdy sprzątasz ze stołu po imprezie, nigdy nie wrzucaj resztek sałatki z salaterki do garnka w lodówce. W ten sposób zepsujesz cały zgromadzony zapas.
  • Potrawę zawsze nakładaj czystą łyżką - pod żadnym pozorem nie używaj sztućców, które miałeś już wcześniej w ustach.
  • Przemyśl skład sałatki. Kwaśne dodatki tworzą środowisko, które spowalniają rozwój bakterii gnilnych. Niech w daniu nie zabraknie marynowanych ogórków i grzybków. Warto dodać także musztardę, ewentualnie odrobinę octu.
Sałatka warzywna w galarecieInteria KulinariaInteria Kulinaria