Poważny błąd z sałatką jarzynową. Po dwóch dniach wyląduje w koszu

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa świątecznej zimnej płyty. Można eksperymentować z najróżniejszymi przepisami na przekąski, ale to właśnie do niej wraca się z największym apetytem. Zwykle przygotowujesz cały garnek tego specjału? Dowiedz się, ile może stać sałatka jarzynowa w lodówce. Zbyt długi czas przechowywania i późniejsza degustacja mogą skończyć się sensacjami żołądkowymi. Na szczęście istnieją sprytne patenty, dzięki którym przedłużysz trwałość sałatki warzywnej bez utraty walorów smakowych.

Dlaczego sałatka jarzynowa szybko się psuje?
Dlaczego sałatka jarzynowa szybko się psuje?123RF/PICSEL

  • Sałatka jarzynowa to kulinarna legenda, którą jadamy nie tylko od święta.
  • Zwykle przyrządzamy ją w dużych ilościach, co sprzyja marnowaniu jedzenia. Potrawa bowiem szybko się psuje.
  • Jak długo może stać sałatka jarzynowa w lodówce? Wszystko zależy od tego, jak będziemy z nią postępować i co do niej dodamy.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Skąd bierze się fenomen sałatki jarzynowej, która od lat jest nieodzowną pozycją na liście uroczystych potraw? W jej skład wchodzą produkty uniwersalne - lubiane przez większość smakoszów, a do tego łatwo dostępne i tanie. Z ich połączenia wychodzi danie, które z dumą serwujemy na stole podczas świąt i innych domowych uroczystości.

O ile ziemniaki, marchew, pietruszka, seler czy groszek konserwowy nie wzbudzają żadnych wątpliwości, o tyle w jej składzie pojawiają się również składniki, przez które sałatka jarzynowa szybciej się psuje. Mowa przede wszystkim o majonezie i ugotowanych jajkach. Dodajesz do potrawy kwaśne jabłko albo cebulę? One też przyspieszają procesy gnilne i psucie potrawy. W takiej formie warzywna sałatka nadaje się do jedzenia jedynie przez dwa dni od momentu przygotowania i wymieszania wszystkich elementów. Przez ten czas musi znajdować się w lodówce, w temperaturze od 3 do 5°C. Potem nie dość, że traci walory smakowe, to przede wszystkim może być powodem fatalnego zatrucia pokarmowego.

Klasyczna sałatka jarzynowa to popularny specjał na święta
Klasyczna sałatka jarzynowa to popularny specjał na święta123RF/PICSEL

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Przed świętami przygotowujemy ją w dużych ilościach - zwłaszcza jeśli spodziewamy się wizyty gości. Dodatkowo krojenie warzyw w drobną kostkę wydaje się zadaniem nieco czasochłonnym, więc jak już zabieramy się za robienie sałatki jarzynowej, to chcemy przyrządzić więcej na zapas. Niestety, przez to często ląduje ona w koszu, ponieważ szybko traci świeżość i staje się gorzka. Nic więc dziwnego, że w głowach wielu kucharzy pojawia się pytanie: czy sałatka jarzynowa nadaje się do mrożenia?

  • Nadprogramową porcję sałatki można zamrozić, dzięki czemu przedłużymy jej trwałość o długie tygodnie, ale pod pewnymi warunkami.
  • W zamrażarce staraj się umieszczać jak najświeższe warzywa - tuż po ugotowaniu i ostudzeniu. Najlepiej zniosą mrożenie, więc postaraj się od razu ocenić wielkość porcji ugotowanych jarzyn.
  • Sałatkę jarzynową można mrozić bez majonezu! Składnik ten źle znosi niską temperaturę. Tak samo zresztą, jak jajka, ogórki kiszone i cebula. Dodawaj je na bieżąco do rozmrożonych warzyw. Uzyskasz najlepszy smak, zapach i uchronisz się przed rewolucjami żołądkowymi.
  • Do mrożenia możesz więc użyć mieszanki marchwi, pietruszki korzeniowej, selera, ziemniaków i groszku.

Jak zamrozić sałatkę jarzynową? Chłodne warzywa włóż do woreczka strunowego lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności w niskich temperaturach. Postaraj się dzielić je na takie porcje, by po wyjęciu z zamrażalnika zużyć je od razu. Sałatka warzywna z ich udziałem będzie smakować jak świeżo zrobiona!

Jak przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej? Zjesz ją nawet po świętach

Nie jadasz jej zbyt często, więc w okresie świątecznym chcesz mieć ją pod ręką dłużej niż tylko dwa dni? Istnieje kilka sposobów na poradzenie sobie z tym dylematem. Przyjrzyj się swoim nawykom i wprowadź drobne modyfikacje, by sałatka jarzynowa dłużej pozostała świeża.

  • Nie mieszaj w dużym garnku wszystkich składników od razu. Zwłaszcza majonez  i jajka dorzuć tuż przed planowanym podaniem. Zapas ugotowanych warzyw wytrzyma w lodówce dłużej, a dodanie reszty składników na bieżąco zajmie ci tylko chwilę.
  • Chcesz podać sałatkę podczas przyjęcia? Zaserwuj ją w niewielkiej salaterce, a w razie potrzeby dołóż świeżą porcję. Wielogodzinny pobyt w nagrzanym pomieszczeniu nie przysłuży się jej świeżości.
Niektórzy sałatkę jarzynową wzbogacają wędliną
Niektórzy sałatkę jarzynową wzbogacają wędliną123RF/PICSEL
  • Gdy sprzątasz ze stołu po imprezie, nigdy nie wrzucaj resztek sałatki z salaterki do garnka w lodówce. W ten sposób zepsujesz cały zgromadzony zapas.
  • Potrawę zawsze nakładaj czystą łyżką - pod żadnym pozorem nie używaj sztućców, które miałeś już wcześniej w ustach.
  • Przemyśl skład sałatki. Kwaśne dodatki tworzą środowisko, które spowalniają rozwój bakterii gnilnych. Niech w daniu nie zabraknie marynowanych ogórków i grzybków. Warto dodać także musztardę, ewentualnie odrobinę octu.

Czy wiesz, że sałatka jarzynowa należy do potraw, które najczęściej są wyrzucane przez Polaków po świętach i innych uroczystościach? Weź to pod uwagę i nie przesadzaj z jej ilością. W końcu podczas przyjęć nie jest ona jedynym poczęstunkiem, więc z pewnością nikt nie wstanie od stołu głodny.

Sałatka warzywna w galarecieInteria Kulinaria

Polecamy: