Rewelacyjna pasta kanapkowa. Smaczne smarowidło zrobisz w kilka minut
Znudziły ci się klasyczne kanapki z serem oraz wędliną i szukasz urozmaicenia? Skuś się na domową pastę z czerwonej fasoli. Jest smaczna, zdrowa i tania. Przygotowanie smarowidła zajmuje nie więcej niż kilka minut. Oto co trzeba zrobić.

Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie dzięki niemu organizm otrzymuje odpowiednią dawkę energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania przez kolejne godziny. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie pieczywa razowego z dobrej jakości wędliną i warzywami czy też skomponowanie owsianki z owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść śniadania białkowo-tłuszczowe, jednak podczas przygotowywania obiadu warto pamiętać o zrównoważeniu składników odżywczych i dodaniu do jadłospisu węglowodanów.
Jeśli jednak wszelkie pomysły na śniadanie się znudziły, warto spróbować pasty z czerwonej fasoli. To zdrowe rozwiązanie, które w połączeniu z pieczywem razowym bądź graham jest niezwykle jakościowe.
Fasola jest przede wszystkim źródłem białka oraz błonnika. Dzięki ich zawartości fasola pozostawia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. W związku z tym powinny ją dołączyć do diety osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Oprócz tego fasola jest źródłem witamin z grupy B, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Przepis na pastę z czerwonej fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- papryka słodka mielona
- papryka wędzona mielona
- pieprz cayenne (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- Fasolę odcedź i przepłucz pod wodą.
- Przełóż fasolę do miseczki. Dodaj obrany ząbek czosnku i suszone pomidory.
- Składniki przypraw do smaku papryką słodką i wędzoną, a także solą i pieprzem. Opcjonalnie dosyp odrobinę pieprzu cayenne, który doda paście ostrości.
- Całość należy dokładnie zblendować i gotowe.
Pastę z czerwonej fasoli można spożywać od razu. Najlepiej smakuje na następny dzień. Nadaje się do przechowywania w lodówce.