Prosta przekąska z dojrzałych pomidorów. Latem szykuję zapas na zimowe podjadanie

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
37
Udostępnij
Suszonymi pomidorami możemy zajadać się przez cały rok
Suszonymi pomidorami możemy zajadać się przez cały rok123RF/PICSEL

Suszone pomidory w oleju na zimę

  • 2 kg mięsistych pomidorów (najlepiej San Marzano)
  • 3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
  • 2 łyżki octu 10%
  • do smaku: 1 płaska łyżeczka soli, szczypta soli, świeże ząbki czosnku, suszony rozmaryn, szałwia, oregano, bazylia, kapary z zalewy

Przygotowanie suszonych pomidorów w oleju

Pomidory możemy wysuszyć na słońcu, w piekarniku lub dedykowanym urządzeniu
Pomidory możemy wysuszyć na słońcu, w piekarniku lub dedykowanym urządzeniu123RF/PICSEL
  1. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Łyżeczką delikatnie wydrążamy gniazda nasienne. Nie jest to czynność obowiązkowa, ale przyspieszy suszenie.
  2. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, by każda połówka leżała przeciętą stroną do góry.
  3. Każdego pomidora skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Doskonale pasują m.in. suszone oregano, bazylia, rozmaryn.
  4. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90-120 st. C i suszymy od 4 do 7 godzin. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy pomidory za bardzo się nie przypalają.
  5. Pomidory różnej wielkości mogą mieć inny czas suszenia, dlatego warto na bieżąco wyciągać z piekarnika te, które są już gotowe.
  6. W międzyczasie myjemy, wyparzamy i dokładnie wycieramy słoiki. Na ich dno wykładamy gotowe pomidory, zasypujemy porcją przypraw oraz dodatków, aż do zapełnienia całych.
  7. Suszone pomidory z przyprawami zalewamy olejem roślinnym lub oliwą, a następnie dokładnie dociskamy. Ważne, by pozbyć się nagromadzonego wewnątrz powietrza.
  8. Tak przygotowane słoiki z pomidorami szczelnie zamykamy. Zanim trafią do spiżarni, warto poddać je procesowi pasteryzacji.

Jak pasteryzować suszone pomidory?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Domowy przecier z pomidorów
      „Ewa gotuje”: Domowy przecier z pomidorówPolsatPolsat
      Przejdź na