Malinowe, bawole serca, daktylowe. Które pomidory wybrać?

Zielone pomidory zawierają najwięcej toksycznej tomatyny, dlatego nie nadają się do jedzenia na surowo. Świetnie natomiast nadają się do duszenia bądź smażenia - obróbka termiczna neutralizuje szkodliwe substancje
Zielone pomidory zawierają najwięcej toksycznej tomatyny, dlatego nie nadają się do jedzenia na surowo. Świetnie natomiast nadają się do duszenia bądź smażenia - obróbka termiczna neutralizuje szkodliwe substancje123RF/PICSEL

Pomidor w polskiej kuchni

Pomidory, które znajdziecie w sklepach zimą, naszpikowane są chemią
Pomidory, które znajdziecie w sklepach zimą, naszpikowane są chemią123RF/PICSEL

Likopen - moc przetworzonych pomidorów

Zobacz również:

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Odmiany pomidorów

Wybierajmy pomidory pod kątem przeznaczenia. Inne nadadzą się do spożycia na surowo, inne - do zup lub przetworów
Wybierajmy pomidory pod kątem przeznaczenia. Inne nadadzą się do spożycia na surowo, inne - do zup lub przetworów123RF/PICSEL
Ekspresem po espresso

Pomidory - które na surowo, a które do przetwarzania?

Zobacz również:

    • pomidorki koktajlowe
    • daktylowe
    • malinowe
    • paprykowe
    • tygrysie
    • żółte i pomarańczowe
    • zielone
    • daktylowe lub podłużne (paprykowe, śliwkowe, rzymskie). Podłużne są też dobrym wyborem do suszenia
    • bawole serca
    • pomidory o podłużnym kształcie