Prosty chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie to doskonały pomysł, by poszerzyć własne doświadczenia kulinarne. Taki domowy wypiek to temat rzeka i daje też ogromną satysfakcję z wykonania. Nasz prosty przepis na chleb na zakwasie pozwoli ci rozpocząć swoją przygodę ze sztuką wypiekania własnego chleba.
Chleb na zakwasie - przygotowanie
1. W dużym naczyniu wymieszać składniki na zaczyn: zakwas, 350 g mąki żytniej razowej oraz 2 szklanki wody w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 8-10 godzin.
2. Odłożyć 4-5 łyżek zakwasu na kolejny chleb, do pozostałego zaczynu dodać 500 g mąki pszennej razowej oraz łyżkę soli rozpuszczoną w szklance wody (temperatura pokojowa) oraz opcjonalnie łyżkę czarnuszki.
3. Wyrabiać za pomocą miksera (końcówki z hakami) lub ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie dość gęste, jednak będzie miało luźną konsystencję.
4. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej foremki (32 × 13 cm), przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza przy grzaniu góra dół. Chleb przed włożeniem do piekarnika zwilżyć wodą.
6. Umieścić chleb w nagrzanym piekarniku, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i postukać w spód bochenka. Chleb jest upieczony, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.
7. Studzić na kratce, kroić po całkowitym ostudzeniu, przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: