Reklama

Reklama

Prosty chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to doskonały pomysł, by poszerzyć własne doświadczenia kulinarne. Taki domowy wypiek to temat rzeka i daje też ogromną satysfakcję z wykonania. Nasz prosty przepis na chleb na zakwasie pozwoli ci rozpocząć swoją przygodę ze sztuką wypiekania własnego chleba.

Składniki

  • 4 łyżki zakwasu
  • 350 g mąki żytniej razowej typu 2000
  • 500 g mąki pszennej razowej typu 2000
  • 750 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soli
  • czarnuszka

Chleb na zakwasie - przygotowanie

1. W dużym naczyniu wymieszać składniki na zaczyn: zakwas, 350 g mąki żytniej razowej oraz 2 szklanki wody w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 8-10 godzin.

2. Odłożyć 4-5 łyżek zakwasu na kolejny chleb, do pozostałego zaczynu dodać 500 g mąki pszennej razowej oraz łyżkę soli rozpuszczoną w szklance wody (temperatura pokojowa) oraz opcjonalnie łyżkę czarnuszki.

3. Wyrabiać za pomocą miksera (końcówki z hakami) lub ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie dość gęste, jednak będzie miało luźną konsystencję.

4. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej foremki  (32 × 13 cm), przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Reklama

5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza przy grzaniu góra dół. Chleb przed włożeniem do piekarnika zwilżyć wodą.

6. Umieścić chleb w nagrzanym piekarniku, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki  i postukać w spód bochenka. Chleb jest upieczony, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.

7. Studzić na kratce, kroić po całkowitym ostudzeniu, przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Chleb z kukurydzą

Chleb bez mąki

Wiosenny chleb

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: chleb na zakwasie | domowy chleb | wypieki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje