Rosną jak na drożdżach, a nie mają ich w sobie. Mama dziwi się, że wychodzą tak pyszne

Czy da się przygotować racuchy bez drożdży?
Czy da się przygotować racuchy bez drożdży?123RF/PICSEL

Co zamiast drożdży do racuchów?

Zobacz również:

    Smażenie racuchów z jabłkami - proste zasady

    Pyszne racuchy
    Pyszne racuchy123RF/PICSEL

    Jak zrobić racuchy bez drożdży?

    • 1 szklanka mleka
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 jabłka
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej roślinny do smażenia
    • opcjonalne dodatki: cukier puder, dżem, miód
    1. Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, doprawiamy solą i całość mieszamy. W kolejnym kroku do naczynia przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy na gładką masę.
    2. Jabłka myjemy pod wodą, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Na tym etapie możemy pokroić je w plastry, dość grubą kostkę lub zetrzeć na tarce.
    3. Przygotowane owoce dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelnię wlewamy porcję oleju i porządnie rozgrzewamy.
    4. Kiedy tłuszcz się podgrzeje, za pomocą chochelki wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron przez 2-3 minuty.
    5. Po tym czasie racuchy nabiorą idealnie złotego koloru i będą nadawały się do ściągnięcia z patelni.
    6. Gotowe racuchy z jabłkami bez drożdży wykładamy na talerz zabezpieczony kawałkiem ręcznika papierowego.
    7. Placuszki pozostawiamy na chwilę, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie podajemy jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, udekorowane dżemem lub miodem. Smacznego!
    Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria