Prosty przepis na pasztet z soczewicy czerwonej
Pasztet z czerwonej soczewicy to wegetariańska potrawa o bogatym smaku, która powstaje z prostych składników. Idealnie nadaje się jako alternatywa dla mięsnych pasztetów, a jego przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na pasztet z soczewicy
- 250 g soczewicy czerwonej
- sól
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz ziołowy
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- czarnuszka
DO PODANIA
- żurawina

Pasztet z soczewicy. Sposób przygotowania
- Soczewicę przepłukać na sicie.
- Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do momentu, aż zacznie się rozpadać.
- Odcedzić z nadmiaru płynu i odstawić do wystudzenia.
- Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę drobno posiekać.
- Warzywa podsmażyć na maśle (najpierw zeszklić cebulę, po chwili dorzucić marchewkę).
- Przyprawić rozgniecioną w moździerzu gorczycą oraz papryką, kurkumą i pieprzem ziołowym.
- Połączyć z odsączoną soczewicą.
- Wybić jajka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zagęścić bułką tartą.
- Przyprawić jeszcze odrobiną soli.
- Masę przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Ubić i wyrównać.
- Posypać czarnuszką.
- Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Polecamy również:
